София. Както своевременно оповести ИА “Фокус, мощно земетресение с магнитуд

...
София. Както своевременно оповести ИА “Фокус, мощно земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Няколко земетресения произтичат от дълбочините на Еквадор

София. Както навреме оповести ИА “Фокус ”, мощно земетресение с магнитуд 7.5 – оценки на Американската работа за геоложки изследвания и на Европейския сеизмологичен център – нападна източен Еквадор в ранната заран на вчерашния петък (5:17 локално време). Епицентърът на земетресението е в селски и горски регион покрай централната част на границата сред Еквадор и Перу. Територията в радиус от 100 км към епицентъра е обитаема с не повече от 50 хиляди поданици. Районът е на изток от планинския масив на Андите. Извършването на избавителни дейности и ревизиране на повреди в този регион ще бъдат затруднени в идващите дни заради планувани проливни дъждове и светкавици. Събитието е генерирано на дълбочина от 130-140 км. Голямата дълбочина на източника е причина за обширна област на чувство - Еквадор, Перу, Колумбия. Максималните разтърсвания, установени до момента, са с активност не по-висока от VII степен по 12-степенната скáла – доста мощно чувство, хората мъчно резервират равновесие, поправими повреди по сградите; да вземем за пример в Макас (130 км западно)- провинция Морона Сантяго, Нулти (230 км запад-югозапад)- провинция Асуай и Азогъес (250 км запад-югозапад)- провинция Каняр. В град Куенка – столица на провинция Асуай, на към 265-275 км западно от епицентъра, повредите са слаби и интензивността на влияние – от VI степен. Интензивност от VI степен се оповестява и от перуанския град Пиура, на повече от 500 км югозападно от епицентъра. В Рио Бамба и покрайнините в провинция Чимборасо на 220-240 км северозападно от епицентъра, жителите-планинци свидетелстват за прекомерно нищожен резултат – активност от III и IV степен. В еквадорската столица Кито, намираща се на към 280 км северозападно от епицентъра са усетени разтърсвания с активност от II до IV степен. Свидетели на въздействия от V степен – всеобщо чувство – са поданици на доста обитаеми места, пръснати на епицентрални дистанции от 350 до 470 км. Сайтът на Американски геоложки изследвания оповестява за 5-степенно влияние в Перу от половинмилионния град Икитос (470 км на изток-югоизток), а налице са и единични сведения от някои селища в Северно Перу на дистанции до към 600 км. Най-отдалечени селища – на към 1100 км, изпратили информация за усетени разтърсвания, са Сан Луис и Лима, столицата на Перу. В Колумбия трусът е едва усетен на дистанции до 850 км. Разпределението на силата на труса из наранена територия е прекомерно пъстро. Това е особено за сходна дълбочина на източника. Тук може да се подсети за резултатите по земната повърхнина от мощните трусове в карпатския регион Вранча. Друга характерност на трусове от този вид е забележителната дълготрайност на разтърсването – във всички свидетелски сведения това е маркирано.
След Голямото земетресение от 5:17 Институтът по геофизика на Еквадор записва още трусове с епицентри в същия регион. Три минути след мощния трус на същата дълбочина се генерира трус с магнитуд 5.9. За усетен афтершок оповестяват от Куенка (по сведения в Европейския център). Пак там се случва слаб второстепенен трус – магнитуд 3.6 вечерта в 21:40, незабелязан в градовете оттатък Андите. В интервала от време сред дълбоките трусове плитките пластове се раздвижват и там на дълбочини 24 и 32 км се пораждат два не мощни труса с магнитуди 3.6 и 3.9.
В 5:40 локално време, единствено 23 минути след земетресението с магнитуд 7.5, жителите към Гуаяакил, провинция Гуаяс, – град на съвсем 300 км западно и в регион от другата страна на Андите – усещат още по-силно разтърсване. “Вторият трус беше по-силен и търпя цяла безкрайност ”, разказва гражданин на града. От Тарита, на 320 км от епицентъра на труса с магнитуд 7.5, също настояват “По-силна имитация ” – несъмнено, не става дума за второстепенен трус в мястото на първата интензивност. Новото мощно земетресение е с магнитуд 5.5 съгласно Американския и Европейския центрове и 5.9 по локалната магнитудна канара в Еквадор. В епицентъра то е усетено с активност до VI степен – единични случаи. Областта на чувство се простира на 290 км в Еквадор и 340 км по северното крайбрежие на Перу. Дълбочината на сеизмичния източник е към 80 км в решенията на центровете, за разлика от Националния център на Еквадор – към 65 км.
Причина за осъществяване на коментираните трусове са напрежения в района, създавани от подпъхване на тектонската плоча Наска под Южноамериканската плоча. Съвременните скорости на поглъщане са към 70 милиметра в година, а посоката на придвижване е съвсем по паралела, към изток. Така, сеизмичните източници от запад към изток последователно се появяват на все по-голяма дълбочина по ската на затъващата плоча Наска. Геометричната настройка от взаимното разположение на задействаните дълбочини основава усещане, че Наска потъва под доста дребен ъгъл с хоризонталата в 300 километровата запад-изток линия, проследявана и под Андите в централен Еквадор.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, някогашен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР