София. Кабинетът с постановление определи условията, реда и размера за

...
София. Кабинетът с постановление определи условията, реда и размера за
Коментари Харесай

Кабинетът определи условията, реда и размера за предоставяне на средствата за подпомагане на автобусните превозвачи

София. Кабинетът с разпореждане дефинира изискванията, реда и размера за даване от страната на безплатни средства на засегнатите от пандемията от COVID-19 лицензирани автобусни превозвачи. Това оповестиха от държавната осведомителна работа . С друго разпореждане на държавното управление са утвърдени и спомагателни разноски в размер до 40 млн. лева по бюджета на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията за 2021 година, според Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година Осигурените средства са за сметка на запаса за непредвидени и/или неотложни разноски за 2021 година по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COVID-19.

Подпомагането на лицензираните автобусни превозвачи с финансова поддръжка за покриване на разноски, осъществени след 1 февруари 2020 година, се постанова поради продължаващата пандемия от COVID-19 и произлизащите от нея отрицателни последствия за стопанската система. С мярката се цели компенсиране на негативното влияние върху стопанската активност от записания спад в приходите на автобусните превозвачи.

Предвижда се образецът на заявление за кандидатстване за приемане на безплатни средства, както и редът за подаване, разглеждане и преценка за допустимост на заявките да бъдат утвърдени от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.

Право да аплайват за приемане на безплатни средства имат микро-, дребни, междинни и огромни предприятия, които са лицензирани превозвачи за осъществяване на транспорт на пасажери и развиват своята съществена икономическа активност в един от секторите: Пътнически градски и крайградски превоз и Друг пътнически сухопътен превоз, некласифициран другаде.

Съгласно Постановлението за изискванията, реда и размера за даване от страната на безплатни средства на автобусните превозвачи, които имат лиценз за транспорт на пасажери, условията към лицата, които ще аплайват за обезпечените в бюджета безплатни средства, са следните:
- да са регистрирани преди 1 януари 2020 година и да са правили стопанска активност през 2019 г, 2020 година и 2021 година, в това число към датата на подаване на заявката за кандидатстване;
- да са записали спад най-малко 20% в приходите за всеки един от определени от превозвача три месеца от календарните месеци в интервала от 1 януари 2021 година до края на месеца, предшестващ месеца на кандидатстване, по отношение на оборота за същите месеци от 2019 г.;
- да са записали спад в приходите през 2020 година по отношение на 2019 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР