София. Изтеклата 2021-ва година беше наситена с политически събития, беше

...
София. Изтеклата 2021-ва година беше наситена с политически събития, беше
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Време е да обмислим въвеждането на смесеното гласуване – машинно и хартиено, с право на избор на всеки гражданин

София. Изтеклата 2021-ва година беше наситена с политически събития, беше белязана от коронавирус зараза и последвалите я здравна, икономическа и обществени рецесии. Рязкото нарастване на цените на електрическата сила доведоха до задълбочаване на проблемите в стопанската система и за семействата. С тези думи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към членовете и симпатизантите на партията, в границите на 50-я конгрес на Българска социалистическа партия, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Тя уточни, че 2021-ва може да се дефинира като годината на политическата неустойчивост, на мъчителната разлъка с ръководството на ГЕРБ и старания на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и новите партии да осъществят смяната, с поддръжката от болшинството на българските жители.

„ Проведоха се невиждани три парламентарни избора в една година. Благодаря на всички структури на партията за напъните и труда, които положихме в тези три избора. Не беше елементарно, само че Вие направихте всичко допустимо тези избори да минат добре проведено, макар коронавирус епидемията и тежките условия на другарство посред ни.

Тези избори демонстрираха, че пред нас като общество стоят открити 4 въпроса.

Първо ще показва въпросите, които стоят на държавно ниво, а по-късно и такива, които стоят пред нас като партия.

Първо: изборната интензивност, която през 2021-ва година беше невиждано ниска. Спад в интензивността имаше и на трите избора. На 4-ти април 3 334 000 души, на 11 юли 2 775 000 души и на 14 ноември - 2 669 000 души отидоха да дадат своя глас.

Никога в историята ни след 1989-та година, на парламентарни избори не са дали своят вот под 3 млн. българи. Този спад не може да бъде пояснен единствено с демографската рецесия в страната ни. В интервала от април до ноември правото си на избор български жители са с над 660 000 по-малко. Подобна е картината и на президентската избори.

Защо обаче споделям всичко това? Защото тези числа би трябвало да са доста ослепителен знак към политиците за увеличаващото се съмнение на българите към цялата политическа система. Това е обезпокоителен сигнал за ниска легитимност на институциите в България. И това е една от първите задания за нас, а точно – да върнем доверието на хората към институциите “, безапелационна бе Нинова.

Вторият открит въпрос, който водачът на Българска социалистическа партия сложи бе по отношение на положението на партийната система в България.

„ Проведените три избора демонстрираха възходящо съмнение към обичайна партийна система. По-лошото е обаче, че демонстрираха и възходящо съмнение към идеологическия образ – дясно-ляво. Този образ беше преместен от статуквото към смяна.

Само за няколко месеца новосъздадената политическа групировка „ Продължаваме промяната “ завоюва първото място на изборите, а друга, която влезе от позиция на първа политическа мощ – загуби над 400 000 гласа, имам поради „ ИТН “.

Затова задачата ни е да върнем политиката на полето на концепциите.

Третият въпрос, на който желая да обърна внимание е машинното гласоподаване. То преодоля
проблемът с недействителните бюлетини и фалшификациите на резултатите, ограничи следения и платен избор. Това направи последните избори доста по-честни и открити. Но истината е, че напълно машинното гласоподаване понижи изборната интензивност. Мнозина от хората го посрещнаха с терзание и не отидоха до урните. Това беше доказано, както от социологическите изследвания, по този начин и от директния контакт в границите на акцията. Ние като партия подкрепихме напълно машинното гласоподаване, само че може би е време да осмислим резултата от него и да обмислим въвеждането на смесено – машинно и хартиено, с право на избор на всеки жител “, разяснява още Нинова.

Четвъртият въпрос, който тя сложи бе обвързван с коронавирус епидемията.

„ Изборите през предходната година се организираха в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Това повлияя напълно на процесите в страната, в няколко насоки.
Първо сътвори проблеми при провеждането на предизборната акция, попречва се опцията да се прави акция очи в очи, което е нашата мощ. Второ – оказа въздействие върху изборната интензивност.
Тези справедливи обстоятелства се отразиха и на резултатите на Българска социалистическа партия “, безапелационна бе Нинова.

Очаква се на съвещанието да бъде установена оставката на Нинова, а по-късно, както е по правилник, да се насрочи директен избор до 60 дни след конгреса. Трябва да се дефинира и кой зам.-председател на партията ще води Българска социалистическа партия във времето, през което трае процедурата по директния избор.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР