София. Изключително неприятна е тенденцията през последните години да се

...
София. Изключително неприятна е тенденцията през последните години да се
Коментари Харесай

Юлия Цинзова, Столична библиотека: Изключително неприятна е тенденцията през последните години да се неглижират библиотеките

София. Изключително неприятна е наклонността през последните години да се неглижират библиотеките. Това сподели шефът на Столичната библиотека Юлия Цинзова в дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ по отношение на митинга на библиотекарите през днешния ден. Тя напомни, че следва празникът на светите братя Кирил и Методий, когато всички още един път ще изразим нашата безпределна признателност и респект, и почитание. „ Нека кажем още един път, че са и настойници на Европа, тъй като е доста значимо към този миг. Разбира се, към първоучителите, към техните следовници. И по тази причина е доста значимо да отбележим и да свържем този митинг с празника “, съобщи тя.
Тя съобщи, че поддържа сътрудниците си и настояванията им, наблягайки, че библиотеките са оставени отвън полезрението на Комисията по просвета и изобщо на Народното събрание, което е извънредно обидно. „ Болката на нашите сътрудници е, че при приемането на бюджета тази година през март библиотеките бяха изключени от в началото декларираните претенции на галериите, музеите и библиотеките. Исканията на галериите и музеите бяха задоволени, не знам дали в тази степен, в която са били декларирани “, разясни Юлия Цинзова.

Тя акцентира, че районните библиотеки са складове на неповторима книжовна памет. „ А книжовната памет е в основата на националната еднаквост, националното съзнание, националното самоопределяне и горделивост. Няма по какъв начин да бъде неглижирана тази част от културното завещание. И по тази причина е извънредно неприятна наклонност през последните години да се неглижират библиотеките “, добави Цинзова.
Директорът означи, че на страницата на Столична библиотека може да се четат част от неповторими книги, редки, скъпи издания, старопечатни книги. „ В галерия ще покажем в този момент, както нормално вършим, част от това културно завещание – книги, които са четени 1945-1946 година, издавани през 1885 година – да вземем за пример „ Чудесата на свети отец наш Климент “. Пред мен е „ Животът и деятелността на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий “ от 1899 година – едно неповторимо издание на Цветан Стоянов. И албуми с изображенията на светите братя, неповторими благосъстояния в действителност “, добави Юлия Цинзова.
Милослава АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР