София. Изборният ден продължава да протича спокойно в страната и

...
София. Изборният ден продължава да протича спокойно в страната и
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Изборният ден продължава да протича спокойно в страната и извън нея – преустановено е гласувано с 27 машини

София. Изборният ден продължава да протича умерено в страната и отвън нея – прекратено е гласувано с 27 машини. Това сподели зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева по време на брифинг на профилирания орган, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

„ Машините, с които е прекратено гласуването са 27 от изборния ден, 6 от през вчерашния ден от предизборния ден, или общо 33 “, сподели тя.
Тя обърна внимание, че към 18.00 ч. са постъпили в ЦИК 5 броя тъжби и 77 сигнала.

„ Обръщам внимание, че част от жалбите са сигнали, без значение, че са наименувани тъжби “, добави тя. По думите й 25 сигнали са били за изказвания за пропаганда от водач на политическа партия след гласуването, излъчено по множеството от малките екрани. По думите й ЦИК не е постигнала нужното болшинство и взела решение в хипотезата на отменяне.

„ Имаме много подадени сигнали за издание на интернет уеб сайтове на резултати от гласуването. ЦИК взе 7 решения, с които откри на тези интернет уеб сайтове и по-скоро на притежателите и на издателите. В два от случаите имаме отхвърлително решение. Повечето сигнали, свързани с изборните права на жителите,бяха свързани с събитието, че гласоподаватели, които са били отвън страната на 14 ноември, подали са заявление да гласоподават отвън страната, в днешния ден не се намират в описите на непрекъснат адрес. Това събитие е обяснимо, те са в листата на заличените лица, само че много от СИК не допускаха тези гласоподаватели да гласоподават. Съответно сигналите бяха препратени към РИК по подготвеност и те дадоха инструкции и гласоподавателите са позволени и са дали своят вот след съответното им регистриране в листата и подаване на декларация, че няма да гласоподават на друго място “, сподели още Росица Матева.
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР