София. Изборите поставиха под въпрос ролята на БСП като основен

...
София. Изборите поставиха под въпрос ролята на БСП като основен
Коментари Харесай

Проф. Румяна Коларова: Изборите поставиха под въпрос ролята на БСП като основен опонент на управляващите

София. Изборите сложиха под въпрос ролята на Българска социалистическа партия като главен конкурент на ръководещите. Това сподели за изборното студио „ Това е България на Радио „ Фокус “ проф. Румяна Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки.

„ Ясно е, че тези избори трансформират пейзажа. Поставят под въпрос ролята на Българска социалистическа партия като главен конкурент на ръководещите. Тепърва следва да забележим окончателните резултати и дали освен това съответствие на силите може да бъде изобщо образувана мечтаната от протестърите антиГЕРБ коалиция. Изключването на Българска социалистическа партия от схемата сигурно имаше и ще има огромен унищожителен капацитет за тази партия и в последна сметка огромният въпрос е освен каква ще бъде ролята на Българска социалистическа партия в 45-то Народно заседание, а какво е бъдещето на тази партия, която стана жертва на персоналните упоритости на Корнелия Нинова и Румен Радев. Нормалното развиване, поемането на политическа отговорност постоянно е обвързвано с оставки на водачи на партии, на шефове на щабове “, добави проф. Коларова.

Тя акцентира, че до момента в който не излязат окончателните резултати или резултатите от паралелното броене, не може да се приказва за брой мандати. Необходимо е обаче да се направи постелекторално проучване след изборите, акцентира тя.

Според проф. Румяна Коларова съдружен кабинет би се формирал мъчно, вероятно присъединяване би могло да бъде реализирано след дълги договаряния и условия.

„ Ако се образува кабинет, той може да бъде единствено съдружен, на болшинството, по този начин и на малцинството. Това са вариантите, сред които би трябвало да избират депутатите, в случай че се стигне до образуване на кабинет. Българската конституция е улеснила оптимално образуването на кабинета. По Конституция кабинет може да бъде образуван с нормално болшинство от кворум от 121 депутати “, напомни тя.

Политическата стабилизация е една от трендовете след изборния ден, добави проф. Коларова. Това се дължи на високата изборна интензивност, която предпоставя легитимност на изборните резултати, както и на обстоятелството, че имаме доста ясно изразена воля на гласоподавателите. В ръцете на политиците е да се реализира това, което повече от години се постанова - консенсусно ръководство. Това е формулата, която може да подсигурява непоклатимост в българската политика, съобщи проф. Румяна Коларова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР