София иска да даде безплатно на клуб Витоша (Бистрица) да

...
София иска да даде безплатно на клуб Витоша (Бистрица) да
Коментари Харесай

Страхотната седмица на Витоша : купа, стадион без пари и добри приятели

София желае да даде гратис на клуб " Витоша " (Бистрица) да употребява стадиона в селото в идващите 10 години. Досега клубът е плащал 643 лева наем за общинския терен, само че няколко години не го е употребил поради строителство и поправки. Това е следващият жест на общината към клуба на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.
" Витоша " (Бистрица) имаше огромна седмица. Ветераните на клуба ), огромната им звезда - Бойко Борисов, се завърна в центъра на политическия живот, а най-после общинският съвет в София разреши на клуба да спре да заплаща наем за използването на терена, върху който е ситуиран стадионът в село Бистрица.
София желае да даде гратис на клуб " Витоша " (Бистрица) да употребява стадиона в селото в идващите 10 години. Досега клубът е плащал 643 лева наем за общинския терен, само че няколко години не го е употребил поради строителство и поправки. Това е следващият жест на общината към клуба на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.
" Витоша " (Бистрица) имаше огромна седмица. Ветераните на клуба ), огромната им звезда - Бойко Борисов, се завърна в центъра на политическия живот, а най-после общинският съвет в София разреши на клуба да спре
да заплаща наем за използването на терена, върху който е ситуиран стадионът в село Бистрица.

В последните 10 години отборът е имал контракт със Столичната община, който се оказа загадка, тъй като " Капитал " не съумя да го получи. Иначе прогнозната сума за месечен наем, дадена в търга на общината през 2013 година, при оповестяването на състезанието, е била 643 лева без Данък добавена стойност на месец за 26 хиляди кв.м терен. Но даже тази сума, която е под наемите на двустаен апартамент, в този момент би трябвало да се махне, тъй като се преценя, че клубът е направил доста вложения, не е употребил стадиона, тъй като е ремонтирал и строил, и затова очевидно заслужава да бъде освободен от задължението да заплаща на общината. Поне в идващите 10 години.

Това написа в предлагането на общински съветници от ГЕРБ-СДС, които са задвижили отчета, откакто са получили искане от настоящия шеф на " Витоша " (Бистрица) - Сергей Ташков, непосредствен до Бойко Борисов (виж по-надолу). То беше признато с цялостно единогласие в четвтъртък в общинския съвет, откакто всички политически групи го поддържаха с нужните 45 гласа.
Реклама
Логично е, че футболният тим ще продължи да употребява стадиона в селото. Но концепцията, че клуб, в който играе политически водач, ще получи разрешение да не заплаща на общината, следена от личната му партия, би трябвало да е проблематична за който и да е, даже да не става няколко месеца преди локалните избори. А по какъв начин се вземат решение нещата със спортната инфраструктура е проблем поначало в общината, където това се случва значително непрозрачно. Още два стадиона бяха дадени по този метод, а " Бистрица " особено се употребява с много привилегии в годините на Борисов.
Само за мощни
Така да вземем за пример, когато през 2021 година се разбра, че, с цел да строи състезателен комплекс, това бързо провокира митинги. Аргументът на общината и тогава, и в този момент е, че това е един от методите да развива спортната инфраструктура и да подтиква спорта, тъй като другояче ѝ е комплицирано и скъпо. И сигурно София има потребност от повече площадки, стадиони, терени и уреди за разнообразни типове спорт. Самият футболен клуб показва, че играе на това място от 65 години.

Основен проблем обаче остават непрозрачността и неналичието на изясненост по какъв начин се взимат решенията кой да стопанисва въпросните терени. Това става посредством състезания, оповестени на уеб страницата на общината, и публикация във вестник. Често обаче процедурата е по този начин скрита, че действително кандидатства един клуб за един терен.
Любими от дълго време
Такъв е бил и казусът с ФК " Витоша " (Бистрица) " през 2013 година От отчета на общинските съветници излиза наяве, че тогава София е оповестила " обществено оповестен конкурс, в който Сдружение " Футболен клуб Витоша Бистрица " е единствен претендент ".
Реклама
Така, през септември 2013 година общината подписва контракт със сдружението за използването на терена. " Капитал " изиска общината и клубът да дават контракта, само че все още няма отговор. Видно от, оповестена на уеб страницата, желаният месечен наем е бил за прогнозните 643 лева без Данък добавена стойност на месец, а условията към претендентите: да дават капиталова стратегия и оферти за метода и формите, посредством които обектите ще бъдат налични за учебен и извънучилищен спорт, както и за спорт на хората с увреждания.
Преди 15 години стадионът на " Бистришките тигри " получи 90 хиляди лева от общината за ремонт. После желае още 500 хиляди лева, само че вместо това печели конкурс за наем на терена. Същевременно кандидатства за 300 хиляди лева финансиране от страната през 2016 година Фотограф: Велко Ангелов
Самият конкурс от 2013 година обаче наподобява по-скоро като тип компромис с футболния клуб. Той е разгласен месеци откакто " Витоша " (Бистрица) е изискал ремонт с общински средства (500 хиляди лева.). Такава точка е била импортирана в общинския съвет от тогавашния финансов комисар Орлин Алексиев и настоящия зам.-кмет Дончо Барбалов, само че е била бързо оттеглена по молба на Бойко Борисов. Причината - гражданско неодобрение, че София ще финансира ремонт точно на стадиона, където играят " Бистришките тигри ".

" Помолих госпожа Фандъкова да помоли общинските съветници да извадят от дневния ред на общинската сесия точката, в която е включен ремонт на стадиона в Бистрица. Искрено скърбя, че това обитаемо място, което е част от София, ще остане без съвременно спортно оборудване, само че не желая да се вършат спекулации, че ремонтът се прави единствено тъй като аз съм картотекиран в локалния футболен тим. Отборът на Бистрица е задоволително мощен даже когато играе при тези условия ", разяснява тогава Борисов.

Конкурсът за наем на общинския терен е разгласен малко по-късно по предложение на тогавашния областен кмет на " Панчарево " Димитър Сичанов, който го стимулира с неналичието на средства в общинския бюджет. " Витоша " (Бистрица) печели с капиталова стратегия с планиран размер на вложенията над 500 хиляди лева - точно толкоз, колкото са се желали от общината преди този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg