София. Има една духовна България, чиято територия е много по-голяма

...
София. Има една духовна България, чиято територия е много по-голяма
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Духовната България няма граници

София. „ Има една духовна България, чиято територия е доста по-голяма от географската и не се мери в квадратни километри. Тази духовна България няма граници, тя е там, където има и един българин, който пази българското и го популяризира, където се приказва и написа на български език. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе посетител на представянето на първото българско издание на един от най-тиражираните детско-юношески романи в Съединени американски щати „ Добри “ на американската писателка Моника Шанън, който споделя историята на българско момче. Това оповестиха от прессекретариата на президента .

Романът се издава от Национален дарителски фонд „ 13 века България “, 87 години след първото му издание в Съединени американски щати. Прототип на основния воин е българският ваятел Атанас Качамаков, който е и илюстратор на книгата.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова благодари на НДФ „ 13 века България “ и неговия шеф Слава Иванова за сполучливото партньорство и изрази увереност, че то ще продължи и отсега нататък. Илияна Йотова показа част от взаимните си начинания с фонда. По мотив 24 май бяха проведени две виртуални литературни срещи с български създатели от най-далечни краища на света. „ Амбицията ни е да познаваме повече български създатели зад граница, да ги разпространяваме в България, да създадем контакти посред им и с креативните среди в родината “, уточни вицепрезидентът и акцентира желанието тези срещи да не са епизодични.

През 2019 година пък бяха проведени три културни плана, свързани с българската общественост в Аржентина – изложбата на аржентинската художничка с български корени Стела Сиди „ Обиколка на света за 270 дни “, представянето на едноименния документален филм, издаването със съдействието на Държавната организация за българите в чужбина на български език на романа „ Лекар “ на почитания лекар от български генезис Хорхе Мичофф. Възможност да се срещнат с трите културни прояви имаха жителите и гостите на София, Сливен и Трявна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР