София. Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, тази сутрин

...
София. Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, тази сутрин
Коментари Харесай

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Тази сутрин във ВМА имахме 5 свободни легла, въпреки че преди три дни разкрихме две нови клиники

София. Има лечебни заведения с изчерпани и полуизчерпани потенциали, тази заран във ВМА имахме 5 свободни кревати, макар че преди три дни разкрихме две нови клиники. Това сподели началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и ръководител на Националния действен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

Мутафчийски акцентира, че обстановката е извънредно сериозна.
„ По отношение на инфектираните на 100 000 души на седмична база, от 283 на 100 000, в този момент сме на 395 на 100 000 приблизително. 38% е повишаването. Поне от 14 дни се намираме в експоненциално повишаване на случаите. В момента сме на равнището от 5 ноември. По отношение на умрелите, при нас има забавяне в смъртността с към 16 дни, само че има специфичност, която не я е имало в последните 6 месеца - доста стръмно повишаване на кривата. Толкова стръмно не сме имали от септември месец. Нарастването на седмична база е с към 53%, което е мощно тревожно. Анализирайки тези данни, плюс данните от заетостта в лечебните заведения, където предходната седмици в същия ден сме имали 5 307 случая, а в този момент имаме 6 395, всеки може да го пресметна. За интензивните кревати от 440 на 501 “, добави ген. Мутафчийски.

„ Остана ни доста ослепителен спомен по какъв начин стартира това нещо с една-единствена лаборатория в България. Сега към този момент има над 100 такива лаборатории, които са реферирани и могат да дават достоверна информация. Това е една голяма работа, която се свърши още първоначално. Имаше доста рецензии по какъв начин сме реагирали в самото начало. Сега имаме опция да забележим каква пролет си спестихме предходната година. Казвам го с голямо страдание.
При предходните пикове имахме фамилии, в които се наблюдаваше, че един или двама членове от фамилията не са инфектирани. В момента следим фамилиите инфектирани в цялостен комплект “, сподели още той.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР