София. Икономическа полиция при ГД Национална полиция“ се е самосезирала

...
София. Икономическа полиция при ГД Национална полиция“ се е самосезирала
Коментари Харесай

Разследва се неправомерно харчене на целеви средства от Столична община

София. Икономическа полиция при Групово дело „ Национална полиция “ се е самосезирала по медийни изявления за непозволени дейности на столичен заместник-кмет, оповестиха Министерство на вътрешните работи. Обект на инспекцията е било изказванието, че Столичната община непозволено е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови боклуци (ТБО) за други действия. Според изнесените данни, годишно в сметките на общината постъпват суми от Твърди битови отпадъци от предишни години, така наречен „ недобори “, които се събират в обща сметка, а след това се разходват не за действия, свързани с почистването, както изисква Законът за локалните налози и такси (ЗМДТ).

Според ЗМДТ, постъпващите средства от Твърди битови отпадъци са целеви и като такива би трябвало да се разходват само и единствено за действия, свързани с почистването. Това е доказано и от публично мнение на Сметната палата в отговор на изпратено съответно питане по проблема.
След изискани информации от СГО и АДФИ, е изработен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лева от недобори по Твърди битови отпадъци през 2019 и 2020 година не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички доходи на общината.

Точният
Всичко за Вашата сватба
размер на средствата може да се откри след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде формирано досъдебно произвеждане.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg