София. Графиката с данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води

...
София. Графиката с данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води
Коментари Харесай

Данните от изследването на отпадъчни води за Covid-19 също показват спад в разпространението на вируса

София. Графиката с данни от ежеседмичния разбор на отпадъчните води на София за Covid-19 корелират с формалната статистика за заболеваемост, оповестяват от Софийска вода. Резултатите потвърждават акуратността на метода, създаден от „ Софийска вода “, част и Веолия и Центъра по подготвеност “Clean and Circle ” към Биологическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Данните демонстрират, че към 26 април са открити 435 генни копия/mgN на вируса на входа на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. За същия ден Единният информативен портал оповестява за 377 са новодиагностицираните с COVID-19*. Генните копия съставляват броя на гена от вирусната РНК на Covid-19 и посочват замърсяването на водата на входа на станцията. Към момента тестванията се правят един път седмично от проби на отпадъчна вода преди процеса на филтриране.

Припомняме, че след едногодишни взаимни старания „ Софийска вода “ и „ Clean and Circle ” създадоха метода по образеца на редица страни, в които Групата Веолия оперира. Подобно на градове във Франция, Германия, Австрия, Гърция и София към този момент може да дефинира нивата на заболеваемост освен по отношение на данните от клиничните проби, само че и по битово-отпадъчните води.

Основното преимущество на метода е, че може да послужи за прогноза на евентуални нови талази и разкриване на огнища на болестта, защото съществуването на вируса в отпадъчните води изпреварва появяването на признаци у популацията. Методът може да се употребява и контролни цели - в случай че пробата на локалното население е негативен, само че вирусът е открит в отпадъчните води, би трябвало да се изследват евентуални източници на зараза.

*Броят на генни копия не мери точния брой на болни хора, а наклонност за увеличение или понижаване на вируса в отпадъчните води.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР