София. Глобалният център за партньорство на държавите от Централна и

...
София. Глобалният център за партньорство на държавите от Централна и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Време е да направим видим Глобалния център в София за партньорство по инициативата „17+1“

София. Глобалният център за партньорство на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който беше открит в София през 2019 година, не е задоволително известен и обществото малко знае за неговите начинания. Време е да го напълним с действително наличие. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „ Дондуков “ 2 с посланика на Китайската национална република Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, оповестиха от прессекретариата на президента . Вицепрезидентът изрази вяра служебният кабинет да е по-амбициозен от предходното държавно управление в тази посока. От своя страна, дипломат Сяодзюн посочи огромното значение, което Китай отдава на този център, и дейната роля на България в самодейността. „ Форматът „ 17+1 “ е значима част от китайско-европейското съдействие. Тази самодейност ще даде подтик и на китайско-българските връзки и практическото съдействие в разнообразни области “, акцентира китайският дипломат.

Илияна Йотова посочи напредъка в общоевропейската политика към Китай. „ Надяваме се, че България като страна член на Европейски Съюз ще продължи да играе дейна роля в тези връзки “, уточни дипломат Сяодзюн.

На срещата бяха разисквани опциите за задълбочаване на контактите сред България и Китай, изключително в региона на образованието и културата. Посланикът на Китай означи упоритостта за разширение на китайските вложения у нас.

Дун Сяодзюн посочи, че през последните години с поддръжката на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова другарските връзки сред двете страни се развиват в доста добра посока. Посланикът напомни признатата през 2019 година сред президентите Румен Радев и Си Дзинпин Съвместна декларация за издигане на двустранните връзки на равнище стратегическо партньорство. От своя страна, вицепрезидентът акцентира, че без значение от политическите промени в България връзките с Китай остават константна големина. Дун Сяодзюн особено благодари на Илияна Йотова за положителното съдействие в разнообразни сфери.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР