София. Газираната вода може да бъде газирана естествено или чрез

...
София. Газираната вода може да бъде газирана естествено или чрез
Коментари Харесай

Митове и факти за газираните води

София. Газираната вода може да бъде газирана естествено или посредством прибавен въглероден диоксид. Въпреки че продължава да бъде желана надалеч по-рядко от елементарната вода, газираната вода става все по-популярна опция, предоставяйки многообразие в избора, както и вариации във връзка с усета и чувството. Това се показва с публикация, направена от английското съдружие на производителите и вносителите на натурални води,разпространена от Interimage.bg .

Според Natural Source Waters Assocation (NSWA) газираната вода продължава да бъде свързвана с известно комплициране. „ Митовете “ към нея се отнасят най-вече до нейния „ генезис “ и резултата й върху здравето. Кои са те?

Как е „ направена “?
Газираната водата може да бъде естествено газирана или с добавена карбонизация. Естествено газираната нормално идва от райони с вулканична интензивност в предишното. Охладената магма отделя въглеродна киселина надълбоко в земните глъбини, която по-късно прониква в някои естествени минерални води. В исторически проект газираната вода е била високо ценена поради минералното си наличие и ободрителен усет. За да се реализира същият резултат с негазираните натурални минерални води, към тях се прибавя въглероден диоксид.

Какво съдържа?
Някои минерални води съставляват скъп източник на магнезий и калций, като оказват помощ за покриване на дневните правила за банкет на тези хранителни субстанции, сочат направени в Канада проучвания. Количеството на намиращия се в някои газирани води натурален минерал натрий варира според от геологията на земните глъбини. Европейски Съюз и Англия дефинират оптималната горна граница за натрий в бутилирана вода, която е 200mg/l. Важно е да се означи, че множеството натурални минерални води са под тази граница. Независимо дали е елементарна или газирана, натуралната минерална вода не съдържа калории или захар. В този смисъл измежду потребителите съществува известно комплициране. Според изследване на NSWA близо 10 % от интервюираните неправилно считат, че газираната минерална вода съдържа захар и надлежно калории.

Дентално здраве
Що се отнася до здравето на зъбите, натуралната вода (газирана или негазирана) е най-хубавият вероятен избор за хидратация. Някои газирани води имат по-ниско рН от негазираните. Напитките с ниски стойности на pH, под 6, водят до по-силна ерозия спрямо тези с неутрално или алкално рН. Според изследване на факултета по стоматология на Университета в Бирмингам, даже и този по-висок ерозионен резултат е 100 пъти по-малък от присъщия за безалкохолните питиета.

Костна компактност
Все още изказванията в поддръжка на мнението, че газираната вода може да докара до понижаване на костната минерална компактност не са научно доказани.

Води ли до напълняване?
Според някои изследвания газираната вода може да докара до повишение на хормона на глада, наименуван грелин. Принципно, когато равнищата му са по-високи, усещаме повече апетит, което косвено би довело до наддаване на тегло. Досега няма дефинитивни научни обстоятелства за този резултат на газираната вода върху човешкия организъм.

За какво да внимаваме?
При водите с прибавен въглероден диоксид би трябвало да обърнем особено внимание на етикета, с цел да сме сигурни, че газираната водата, която купуваме е натурална минерална или изворна вода. Не рядко на пазара се срещат газирани води, кото са трапезни или казано с други думи, не са натурални и не носят добавената стойност, която имат минералите и детайлите в натуралните минерални води. Каква газирана вода ще си купим е въпрос на персонално желание, само че е значимо да бъдем добре осведомени какъв артикул избираме за себе си и за своите близки и да четем деликатно етикетите, преди да вземем решение за покупка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР