София. Европейският парламент прие предложение за резолюция за европейската гражданска

...
София. Европейският парламент прие предложение за резолюция за европейската гражданска
Коментари Харесай

Голям успех за европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ в Европейския парламент

София. Европейският парламент одобри предложение за резолюция за европейската гражданска самодейност „ Край на клетките “ и прикани Европейската комисия да усъвършенства стандартите за хуманно отношение към животните в целия Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на " Четири лапи "

" Четири лапи " приветства признатото предложение за резолюция. След като представители на комисията на Европейския парламент по земеделие и развиване на селските региони (AGRI) и комисията по петиции (PETI) поддържаха Европейската гражданска самодейност на взаимно чуване на 15 април. Мнозинството от членовете на пленарната сесия на Европейския парламент, извършена на 10 юни, гласоподаваха в поддръжка за предложение за резолюция по самодейността „ Край на клетките “. Евродепутатите се причисляват към 1,4 милиона жители на Европейски Съюз, над 170 организации, учени и известни персони в настояването за преустановяване на развъждането на животни в кафези в Европейски Съюз.

Европейският парламент приканва Комисията да вземе в поради настояванията на гражданската самодейност „ End the Cage Age “ (Да сложим завършек на развъждането на животни в клетки) в подтекста на актуалното преразглеждане на Директива 98/58/ЕО и в сходство със Зеления пакт на Европейски Съюз и със тактиката „ От фермата до трапезата “ и да предложи законодателни принадлежности за заслужено и стабилно земеделие, както и да преразгледа Директива 98/58/ЕО на Съвета за последователно преустановяване на потреблението на кафези в отглеждането на животни в Европейски Съюз, като се направи оценка на възможното последователно преустановяване до 2027 година

Понастоящем в Европейски Съюз кокошките носачки и зайците са затворени в пространства с размерите на лист хартия А4. Свинете майки би трябвало да прекарват съвсем половината от всяка година в боксове, в които даже не могат да се извърнат. Телетата, гъските и пъдпъдъците също се затварят за част от живота си в кафези, в които не могат да извършват обикновено естествено държание. Европейските депутати се съгласиха за нуждата от преустановяване на тези практики. Те също по този начин подчертаха нуждата да се подсигурява, че всички артикули на пазара на Европейски Съюз, в това число импортираните от трети страни, дават отговор на бъдещите стандарти за хуманно отношение към животните. Те подчертаха и нуждата от обезпечаване на съответни тласъци и финансови стратегии в поддръжка на земеделските производители по време на прехода.
В дебата към самодейността взе участие и здравният комисар Стела Кириакидес, която също изрази поддръжката си по отношение на настояванията за Европа без кафези. Тя съобщи, че задължението на Комисията за възстановяване на хуманното отношение към животните „ остава морал, здраве и стопански императив “.

„ Днес е добър ден за хуманното отношение към животните. Подкрепата на членовете на Европейския парламент ясно демонстрира, че 1,4 милиона жители на Европейски Съюз, които с голямо болшинство поддържат европейската гражданска самодейност от 2018 година, имат съидейници от Европейския парламент. Резултатът от гласуването дава нужния сигнал, тъй че Европейската комисия да одобри нужния законодателен акт, който не разрешава развъждането на селскостопански животни в кафези “, сподели Пиер Султана, шеф на Европейския офис по политики на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Въпреки признаването от Европейски Съюз на животните за същества с чувства, над 300 милиона свине, телета, пилета, патици, пъдпъдъци и зайци към момента са принудени да живеят в кафези в Европейския съюз през днешния ден: „ Ако европейската гражданска самодейност се адресира вярно от Комисията, тази процедура най-сетне ще остане в предишното. Европейската комисия би трябвало да се вслушва в жителите, специалистите и учените. "

„ Това е извънреден акт на доста високо равнище и демонстрира, че напъните ни имат резултат. През 2019 година, по време на акцията за събиране на подписи за самодейността, се срещнахме с голям брой хора, които не имаха вяра, че можем да реализираме такава огромна смяна за животните посредством събиране на подписи по улиците – в България огромната част от кокошките се отглеждат в кафези, пъдпъдъците и зайците също се отглеждат по този метод всеобщо. Обяснихме на всеки човек, с който се срещнахме, за какво това е толкоз значимо и огромен брой хора в България застанаха зад настояванията. “, сподели Магдалена Пенева, началник на отдел „ Програми “ в ЧЕТИРИ ЛАПИ в България. „ Днес, когато самодейността от дълго време е валидирана като сполучлива в България и в огромна част от другите страни в Европейски Съюз, чакаме и мощно се надяваме това да докара и до решение на Европейската комисия, а след това и до действителна смяна за милионите животни, притиснати в клетките си без опция да помръднат. "
Очаква се до края на юни Комисията да разгласи какви стъпки ще предприеме по отношение на настояванията на самодейността.

" Четири лапи " е интернационална организация за отбрана на животните, която оказва помощ на изложени на директното човешко въздействие животни, разкрива случаи на принуждение, избавя животни в потребност и ги пази. Основана през 1988 година във Виена от Хелмут Дунглер и другари, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с почитание, състрадание и схващане. Кампаниите и плановете на ЧЕТИРИ ЛАПИ са ориентирани към животни компаньони, включително бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, огромни котки и орангутани, които се отглеждат при несъответствуващи условия, както и в зони на бедствия и спорове. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Англия, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, Съединени американски щати, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и избавителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ обезпечава неотложна помощ и дълготрайни решения. www.four-paws.bg.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР