София. Енергийната криза, ковид кризата и икономическите последици от нея,

...
София. Енергийната криза, ковид кризата и икономическите последици от нея,
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: Превръщаме политиката за потребителите в абсолютен приоритет

София. Енергийната рецесия, коронавирус рецесията и икономическите последствия от нея, както и обществените проблеми, които притиснаха българските жители имат справедливи аргументи, само че има и субективни фактори. Обективните аргументи са международните пазари, положението на тържищата, само че има и случаи, в които субекти, ще се опитат да натрупат облаги на гърба на българския народ в тези сложни времена. “ Това съобщи вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в отговор на въпрос, заложен от народния представител от левицата проф. Румен Гечев по време на парламентарен надзор в Народното събрание.

На въпроса “Какви са съответните стъпки и какви начинания ще предприемете държавното управление и вие, тъй като отбраната на потребителите е във вашия сектор, с оглед повишение равнището на отбрана на българските купувачи и консуматори? “, вицепремиерът Нинова изясни: „ Нашата роля е да покажем, че страната стои до жителите си и поставя старания да ги отбрани от такива непозволени, нелоялни търговски практики и ние, държавното управление сме решени да покажем, че в тази сложна обстановка има страна, която ще отбрани потребителите “, уточни тя.

„ Да, обявихме, че трансформираме политиката за потребителите в безспорен приоритет, в частност на Министерството на стопанската система и промишлеността, само че като цяло на българското държавно управление. И още в първите 10 дни предприехме съответни стъпки, ще има и последващи такива, които ще публикация през днешния ден “, сподели още вицепремиерът.

По думите й първата подхваната стъпка, посредством Комисията за отбрана на потребителите, е издадената заповед, с която беше спряно желанието на мобилните оператори за повишение на услугата на своите клиенти. Тя добави, че по тази тематика се получило разноговорене в общественото пространство и разясни: „ По закон и в договорите, които мобилните оператори са подписали със своите клиенти, могат да подвигат единствено един път годишно цената и то не както си решат, а откакто Националният статистически институт разгласи показателя на инфлация. За страдание, в края на годината два от мобилните оператори си разрешиха да разгласят и да изпращат известия на своите клиенти в нарушавания на договорите и на закона, че ще усилят цените не по този начин, както им разрешава правото за една година, един път в годината, а със задна дата - за 2020г. и 2021г. “, напомни Нинова като добави, че незабавно са взети ограничения и това бе оповестено за нелоялна комерсиална процедура.

Корнелия Нинова изясни, че заповедта е в действие, само че операторите я апелират в съда. „ Очакваме резултата от правосъдното решение. Ако съдът отхвърли заповедта на Комисията за отбрана на потребителите, те ще усилят цените по този начин както имат намерение, с повече в сравнение с им разрешава законът. Ако съдът почете нашата заповед, то те ще могат да подвигат цените единствено за 2021 година “ очерта като първа съответна стъпка вицепремиерът на стопанската система и промишлеността.
Като втора такава, Нинова уточни законова уредба, която държавното управление е направило за късото време, по отношение на събирането на вземанията на колекторските компании. „ България няма законодателна уредба на събиране на вземанията и вие знаете, че е голям проблем за доста хора в България това, че нерегистрирани, незнайни, нелегитимиращи се компании вървят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията с такси, които не им се поставят и този гнет продължава, а сега е свръхголям поради рецесиите, поради тежкото състояние, обедняването на хората и невъзможността някои от тях в точния момент да си обслужват заемите “, разяснява тя като добави: „ Вчера по наша самодейност задействахме уговорка в контракта, съдружния за държавно управление, и свикахме за пръв път сред сътрудниците в обединението съвет, който да разиска законодателна уредба на колекторските компании. “

По думите й в Българска народна банка има регистрирани 17 колекторски компании, които могат да събират банкови заеми - потребителски и банкови. От там нататък има към 40 компании в България, които нито са лицензирани, нито регистрирани, нито потвърдили капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви компании вървят из страната и тормозят народа. “Това не може да остане по този начин “, безапелационна бе Нинова.

Корнелия Нинова се обърна към болшинството и опозицията с думите: „ Няколко пъти в годините обратно сме опитвали да решаваме този проблем със законови ремонти - дали в Закона за отбрана на потребителите, дали напълно нов закон ще внесем, поемам ангажимент, че в най-скоро време ще го предложа на Министерски съвет и ще го внесем тук. Трябва да уредим тази материя, тъй като визира живота на хиляди българи. Искам да ви предупредя, че ще има отпор, към този момент се усеща подобен “, сподели още тя. По думите й на състоялия се съвет е станало ясно, че това е интерес, който се движи сред 4 и 5 милиарда лева „ От нас зависи, ние ще си свършим работата, от болшинството и опозицията зависи дали ще я докараме тази работа до край. Дали думите, които ви споделяме през днешния ден, ще станат действителност или още веднъж за следващ път този въпрос ще бъде заметен “, сподели още Нинова.

Корнелия Нинова фиксира още две тематики, които ще сложи в най-кратко време на вниманието на Народното събрание: въпроса за частните правосъдни реализатори и въпроса за възможни ограничения против далавера на пазара и нерегламентирано повишение на цените, което още веднъж удря по джоба на милиони българи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР