София. Енергетиката е гаранция да има развита икономика. Икономика само

...
София. Енергетиката е гаранция да има развита икономика. Икономика само
Коментари Харесай

Иван Айолов, „БСП за България“: Енергетиката е гаранция да има развита икономика

София. Енергетиката е гаранция да има развита стопанска система. Икономика единствено със слънце и вятър не може да стане. Това съобщи претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ в 24 МИР Иван Айолов по време на представянето на икономическите цели в предизборната платформа на Българска социалистическа партия. Това оповестиха от пресцентъра на БСП-София .

В събитието взеха присъединяване ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов, Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Боряна Белчева от Съюз за стопанска самодейност, Красимир Игнатов от Централен кооперативен съюз, Димитър Бранков от БТПП и Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм, водачите на листи на „ Българска социалистическа партия за България “ в Плевен, Бургас и Добрич – проф. Румен Гечев, Петър Кънев и Димитър Данчев, лидерът в столичния 23 МИР Христо Проданов, както и претенденти за народни представители от трите софийски МИР-а.

Айолов сподели, че нуждата от построяването на АЕЦ „ Белене “ е потвърдена.
„ А ние съдбовно изоставаме по осъществяването на този план. Той може да стартира още на следващия ден, до момента в който за стартирането на нови мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ са нужни най-малко още 10 година “, изясни претендентът за депутат.

„ Говорим за мощности, които да подсигуряват базовата сила на страната. В програмата на Българска социалистическа партия са записани и двата плана. Записано е с изключение на развиване на нуклеарната енергетика и развиването и потреблението на хидроенергийния запас на страната, който има много сериозен потенциал “, посочи той.

По думите му би трябвало да има корекции на Закона за възобновимите енергийни източници, с цел да се даде независимост и да бъде понижена административната тежест при създаване на такива обекти.

„ Вторият доста сериозен проблем, който чука на нашата врата, е комплексът „ Марица изток 2 “ и какво вършим с него “, счита Айолов. Според енергийния специалист е безусловно неправилно да се харчат пари от Плана за възобновяване и резистентност за него. „ Трябва да се намерения за друга технология, която има приложение в доста страни – за кръгова стопанска система, в която се употребяват като горивен детайл вода и въглища “, съобщи той.

Според Айолов в случай че се газифицират енергийните блокове в „ Марица изток 2 “, то това би означавало да се погребе въгледобива, което ще докара до загуба на личен енергиен запас и до обществена стихия.

„ Едно от нещата, което Българска социалистическа партия би трябвало да направи, е да сътвори национална стратегия за поддръжка за ликвидност на дребните и междинни предприятия, която да бъде финансирана със средства от националния бюджет. Това ще разреши доста бързо помощта да доближава до компаниите, които аплайват. Тази процедура би трябвало да е бърза, къса и с опростени разноски “, съобщи претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ в 25 МИР Станислав Младенов.

„ Един от проблемите е, че предходното държавно управление не постави нужните старания, с цел да преодолеем следствията от пандемията по отношение на даването на помощи за българските дребни и междинни предприятия “, безапелационен бе Младенов. Той добави, че към днешна дата са изплатени помощите на не повече от 60% от междинните предприятия, които са кандидатствали. „ Всяка една помощ е добра, когато пристигна в точния момент “, разясни той.

Според него това закъснение се получава, тъй като се работи с европейски средства, които следват своя цикъл както във връзка с отчетност, по този начин и във връзка с разпределение и на оценка на самите претенденти. „ Държавната администрация и по-специално Оперативна програмата „ Иновации и конкурентоспособност “ не разполагат с нужния административен потенциал, с цел да създадат оценката толкоз бързо и да дават помощта в къси периоди “, изясни претендентът за депутат.

По думите му парите, вложени в българската стопанска система, подкрепят и жителите. „ Не се подкрепят предприятията, когато те имат най-голяма потребност, а когато хората стартират да излизат на улицата, тъй като нямат работа. Тогава стартират да ги подкрепят през Бюрото по труда. А не е ли по-логично да се поддържат предприятията, с цел да не остават хората без работа “, съобщи той.

Младенов посочи, че това, което би трябвало да направи Българска социалистическа партия, е да преодолее процесите, които са свързани с пониженото произвеждане в бранш C.

„ Тъй като има загуби в човешките запаси, наложително понижава и индустриалния потенциал в дребните и междинни предприятия. За да преодолеем този отрицателен резултат е редно да потърсим помощ в региона на софтуерната рационализация. Автоматизацията и роботизацията ще увеличи индустриалния потенциал в бранша на леката и преработващата индустрия “, добави той.

„ Най-краткият път, с цел да подобрим икономическите индикатори на дребните и междинни предприятия, е да потърсим излаз в декарбонизацията посредством даване на грантове за създаване на фотоволтаични мощности “, разясни Станислав Младенов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР