София. Единодушна подкрепа за идеята на вицепрезидента за Български национален

...
София. Единодушна подкрепа за идеята на вицепрезидента за Български национален
Коментари Харесай

Създаването на Български национален културен институт среща подкрепа и сред българските автори по света

София. Единодушна поддръжка за концепцията на вицепрезидента за Български народен културен институт по образеца на „ Гьоте институт “ или „ Сервантес “ обявиха участниците във втората виртуална литературна среща „ Народността не пада там, дето знанието живей “. Това оповестиха от прессекретариата на президента . Те освен акцентираха нуждата от единна културна политика, само че и дадоха оферти за структурата на бъдещия институт.

Първата виртуална литературна среща, точно на 11 май с български създатели от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и Съединени американски щати, провокира необятен отзив и с екипа на вицепрезидента се свързаха българи от целия свят. Във фокуса на втората среща бяха създатели от Австралия и Африка. Вицепрезидентът Йотова съобщи поздрави от президента Румен Радев, който заради задължения не съумя да взе участие и в нея.

„ Амбицията ни е с тези срещи да сложим началото на непрекъснат конгрес за основаване на контакти, обмяна на хрумвания и главното – разпространение на българските създатели зад граница “, уточни вицепрезидентът и още веднъж акцентира нуждата от основаването на Български народен културен институт като мощен инструмент на културната дипломация.

Какво ги въодушевява, по какъв начин описват за България в чужбина, за контактите си с родината и за творчеството си споделиха от Канбера –временно ръководещият българското посолство Светлозар Панов и Мария Стайкова, от Пърт – Станка Николова, Михаил Михайлов – почетният консул на България в Намибия, Марион Колева, чиято орис я свързва с Венецуела и ЮАР. В срещата се включи и Мариана Христова – редактор в българската медия „ Еврочикаго “, ангажирана с популяризирането на надарени наши сънародници зад граница, издала пет литературни сборника с произведения на български създатели.

Готовност за съдействие и поддръжка за разпространение на творчеството им българските създатели в чужбина получиха от Снежана Тодорова, ръководител на Съюза на българските публицисти, от Боян Ангелов, ръководител на Съюза на българските писатели, и Георги Николов – член на Управителния съвет на съюза, от проф. Валери Стефанов – учител в СУ „ Св. Климент Охридски “ и шеф на Университетското издателство, от Къдринка Къдринова – ръководител на Сдружението на испаноговорящите публицисти. Директорът на Национален дарителски фонд „ 13 века България “ Слава Иванова предложи посредством фонда в България да се издават книги на български създатели в чужбина. Директорът предложения Илияна Йотова за патрон на бъдещи срещи в районните центрове на фонда на наши писатели и поети зад граница. „ 13 века България “ е формален сътрудник на самодейността на вицепрезидента.

В диалога се роди концепцията за основаване на трайни контакти с непознати жители – ученици на български университети, които имат огромен принос за популяризирането на България в своите страни.

Виртуалните литературни срещи са във връзка 24 май и са продължение на самодейностите на вицепрезидента, с които във време на пандемия се пробва да доближи до повече българи зад граница.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР