София. Доц. Д-р Димитър Петков - Началник на Отделение по

...
София. Доц. Д-р Димитър Петков - Началник на Отделение по
Коментари Харесай

Доц. Димитър Петков към хората, страдащи от разширени вени: Движете се активно през лятото, за да противодействате на венозния застой

София. Доц. Д-р Димитър Петков - Началник на Отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия в МБАЛ „ Тракия “ в Стара Загора, е съдов хирург с дълготраен опит в лекуването на съдовите болести, с водещи ползи в региона на ендоваскуларното им лекуване. Той е един от първите съдови хирурзи в страната, въвели и разпространявали необятно ендоваскуларната лазерна аблация и склеротерапията при лекуване на варикозната болест. Член е на редица интернационалните организации на съдовите хирурзи. Част е от колектива, написал клиничното управление “Диагностика и лекуване на хроничната венозна болест ”. Това оповестиха от пресцентъра на Интеримидж

1. Доц. Петков, какво съставлява хроничната венозна болест?
Хроничната Венозна Болест (ХВБ) е едно от най-разпространените болести на актуалната цивилизация. Женският пол е обиден по-често. С напредването на възрастта заболяването може да прогресира. Предразполагащи фактори са наследствеността, обездвижването, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или седнало състояние, бременността. ХВБ е хронично заболяване, което в случай че не бъде лекувано съответно, прогресира и може да докара до редица затруднения, нарушение на качеството на живот и инвалидизиране. Основна причина за развиването на клиничната картина са промените в клапите и възпалителният развой във венозната стена, водещи до патологично разширение на вените, повишение на венозното налягане в тъканите и развиване на типичната клинична картина – разнообразни по степен разширени вени, развиване на кафяво оцветяване на кожата и поява на незаздравяващи рани по подбедриците.

2. Какви са главните признаци при разширените вени?
Kай-често срещаните признаци при болестта са: тежест, напрежение в крайниците, болежка, крампи, сърбеж, отоци, поява на разнообразни по диаметър разширени вени, промени в оцветяването на кожата и в крайния етап – незаздравяващи рани.

3. Как въздействат жегите на хората, предразположени към развиване на разширени вени?
Високите температури са причина за повишаване на диаметъра на разширените вени (вазодилатация), което води до повишение на венозния застой. Към него се прибавят дехидратацията и снижената двигателна интензивност. Тези фактори утежняват признаците на болестта и могат да доведат до развиване на затруднения – тромбофлебит и дълбока венозна тромбоза.

4. Какви са най-ефективните ограничения, които могат да се подхващат, с цел да се облекчат признаците по време на горещините?
От страна на пациентите това могат да бъдат ефикасните разходки, спорт, плуване, студен душ на краката и повдигането им при отмора. От страна на съдовите хирурзи, занимаващи се с лекуването на ХВБ, могат да се предписват венотонични лекарства и хидратиращи кремове с венотоничен състав, които облекчават признаците.
Тук би трябвало да изтъкнем, че в другите стадии на болестта, лекуването включва най-разнообразни лечебни подходи и ефикасното им потребление може да бъде приложено единствено от експерт съдов хирург.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР