София. До 4-5 години ще завърши изработването на специализираните карти

...
София. До 4-5 години ще завърши изработването на специализираните карти
Коментари Харесай

Зам.-министър Валентин Йовев: До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота

София. До 4-5 години ще приключи изработването на профилираните карти в най-различни капиталови сфери като надграждаща информация на кадастралната карта. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев, който взе участие във форума „ Моят град, моят дом, моят бизнес “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Съвместната самодейност на Министерството на районното развиване и благоустройството, Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа, Програмата на Организация на обединените нации за обитаемоте места и Национално съдружие „ Недвижими парцели “ се организира през днешния ден и на следващия ден в София. Тя цели поощряване развиването на резистентен жилищен бранш.
Инж. Йовев означи, че профилираните карти са извънредно скъпи за планирането на другите типове зони и капиталови планове, тъй като ще съдържат информация за градежи, уреди, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни благосъстояния, релеф и други Заместник-регионалният министър подсети, че досега профилирани карти са направени единствено за зоните и обектите по Черноморското крайбрежие – охранителните зони „ А “ и „ Б “ и на парцелите в обекти обществена държавна и общинска благосъстоятелност. Той добави също, че профилираните карти ще съдържат и пластове с карти на сериозната инфраструктура, свлачищни зони, водни обекти, както и възможни ограничавания в използването на парцелите или капиталови планове в тях. „ Така ще създадем една цялостна осведомителна система на кадастъра, с цел да се взимат по-информирани решения, както от вложителите, по този начин и от кредитните и застрахователни институции, данъчните служби, приходната организация и други Според заместник-регионалния министър потреблението на картографията и GIS технологиите ще способства за решаването на редица проблеми в сферите на екологията, стопанската система, районното развиване, ранното предизвестие и ръководството на бедствия. Инж. Йовев акцентира и значимостта от изработването на нова, едромащабна цифрова топографска карта за мащаб 1:5000, тъй като съществуващите сега са от 1985 година и страната ни изостава в това отношение. Той осведоми също, че следва Министерство на регионалното развитие и Агенцията по геодезия, картография и кадастър да станат народен координатор по директивата INSPIRE за реализиране на държавната политика в региона на инфраструктурата за пространствена информация, с което се чака реализиране на оперативна съгласуемост и хармонизацията на масивите от пространствени данни, като по този начин ще се обезпечи безграничен продан на данни и услуги сред органите на обществената власт. Инж. Йовев сподели още, че следва завършването и на имотния указател, който към днешна дата е разполагаем за 6 български града.
Пред участниците от Европа Валентин Ѝовев акцентира, че България поддържа нови градски дневен ред на Организация на обединените нации и поставя старания за използването му на национално равнище. „ Трябва нова визия за уравновесено и стабилно градско развиване. България взе участие в партньорства - по тематиките на градската подвижност, адаптирането към климата и новаторските публични поръчки. Важно е да има уравновесено териториално развиване, с цел да се понижат отрицателните демографски и стопански трендове в дребните и междинните градове. България е една от страните в Европейски Съюз с максимален принос на дейностите за стабилно градско развиване по Оперативна програма “Регионално развитие” и стратегиите за европейски териториално съдействие “, сподели зам.-министърът. По думите му държавното управление и Министерство на регионалното развитие извършват няколко целта в постигането на предстоящите от обществото резултати. „ Подобряването на кадастралните регистри е измежду водещите хрумвания в работата на министерството. Към днешна дата 68 хиляди кв. км от територията на страната са покрити с кадастрална карта и регистри към нея. Набраната информация в тях е за 13 млн. недвижими парцела. В развой на направа са кадастралните карти на землищата на 12 общински центъра и 84 обитаеми места в разнообразни области на страната, разяснява още той.
Изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) инж. Виолета Коритарова означи, че в края на 2019 година ще завърши нанасянето на Картата на възобновената благосъстоятелност върху кадастралната карта на България. Целта е да се реализира покриваемост на към 96% от територията на страната. Тя означи също, че по-голяма част от услугите на кадастъра се оферират електронно. „ Нашата задача е да предоставяме на клиентите си качествена услуга в период, което е предизвикателство. Добре е всички институции да одобряват електронната схема като формален документ. Това е позволено от закона и добър образец са Камарата на нотариусите, които полазват нашите електронни скици “, сподели инж. Коритарова. Тя означи, че притежателите на парцели с изключение на права имат и отговорности да ревизират достоверността на данните за парцелите, да отстраняват грешките навреме, а не в последния миг, преди капиталова договорка, с цел да се избегнат напрежения. Общинските администрации също работят като офиси на кадастъра, с цел да се облекчат жителите, разяснява още тя ограниченията за облекчение на жителите и бизнеса. „ За страдание единствено 10% от електронните услуги се употребяват от жителите. Една от повода за това е неналичието на електронен автограф от множеството хора. Другата съществена причина е, че не всички институции признават електронните документи “, разяснява Коритарова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР