София. Днес от 9.00 до 14.00 часа в Аулата на

...
София. Днес от 9.00 до 14.00 часа в Аулата на
Коментари Харесай

Днес ще се проведе конференция и кръгла маса на тема „Зелената“ трансформация на София: предизвикателства, възможности, устойчиви решения

София. Днес от 9.00 до 14.00 часа в Аулата на Софийския университет ще се организира научно-практическа конференция и кръгла маса на тематика: „ Зелената “ промяна на София: провокации, благоприятни условия, устойчиви решения “, оповестиха уредниците на проявата.
Форумът се организира под егидата на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова и ректора на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. дфн Анастас Герджиков и е проведен от Геолого-географския факултет и Националния център за геопространствени проучвания и технологии към Алма матер.

Събитието се провежда във връзка Международния ден на Земята (22 април) взаимно от Столична община и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Конференцията има за цел да показа пред обществеността проблемите и евентуалните решения, свързани с процесите на промяна на градската среда на София в подтекста на климатичните промени, положението на околната среда и интензивната урбанизация на Софийската долина.

Ще бъдат показани резултати от осъществени целеви научни проучвания за потребностите на Столична община, осъществени от откриватели от столичните университети, както и софтуерни нововъведения, които биха могли да подкрепят значително процесите и процедурите, свързани с планирането и ръководството на градското пространство и неговата природно-социална система.

Форумът включва и социална полемика, отдадена на проблемите, капацитета и вероятните решения за реализиране на по-качествена и здравословна околна среда, възстановяване на качеството на атмосферния въздух, акомодацията към климатичните промени и справяне с евентуалните естествени опасности и феномени.

Климатичните проблеми и проблемите на околната среда имат съответни пространствени измерения и те би трябвало да бъдат регистрирани в процеса на акомодация на София към променените географски условия, в които всички ние живеем. Науката и научните проучвания са единственият вероятен метод за обезпечаване на съответна информация за изменящата среда, която се явява основата на вземането на ефикасни управнически решения за нашия град и неговата промяна в по-адаптивен и стабилно разрастващ се хабитат за локалната общественост и бизнес.

Партньорството сред Столична община и научната общественост в града е образец за това по какъв начин науката и висшето обучение могат да се трансфорат в главен мотор на тази промяна и да доведат до превръщането на София в по-зелен, по-устойчив и по-ефективно адаптиращ се град в актуалното комплицирано и динамично време, в което живеем и обвързваните с това провокации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР