София. Днес от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на

...
София. Днес от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на
Коментари Харесай

Реликви от Априлското въстание и Националноосвободителните борби в най-новия каталог на НВИМ

София. Днес от 16.00 часа в Националния военноисторически музей на ул. „ Черковна “ № 92 в София публично ще бъде показан каталогът „ Нашата независимост от нас зависи, оповестиха от музея. Съхраненото завещание от българските битки за самостоятелност XVIII – XIX в. “ с създател доцент доктор Соня Пенкова. Дългогодишният откривател на Българското възобновление и учител в Софийския университет проф. доктор Пламен Митев ще запознае публиката с приносите на изданието.

Богато илюстрованият азбучник изследва пластовете на груповата памет от бурното време на битките за независимост. Чрез непокътнатите в НВИМ реликви на познати и не толкоз известни герои той показва парченце от наследството, съхранило концепциите за духовна, политическа и национална самостоятелност. Проследени са акциите, заверите и протестите от края на XVIII и началото на XIX век до Априлското въстание.

Над 70 персони и повече от 150 артефакта – очевидци на героизма в тези размирни времена, дават среща на актуалния човек с тези луди глави, дръзнали да събарят цяла една империя. Сред тях са оръжие, документи и персонални движимости, принадлежали на личностите, записали имената си в безсмъртния народен мавзолей – Индже челник, братя Хитрови, Жельо и Ильо челник, Панайот Хитов и Филип Тотьо, Георги Раковски и Васил Левски, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Христо Ботев, Димитър Беровски и доста други известни и малко познати герои, живели с концепцията, че „ нашата независимост от нас зависи “. В каталога намират и своето почтено място едни от дребното съхранени до през днешния ден флагове от националноосвободителните битки – на българския доброволчески батальон в Кримската война, на четите на Жельо челник, Стефан Караджа и Филип Тотьо, Карловското знаме на Васил Левски, още 7 флагове от Априлското въстание и други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР