София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка

...
София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка
Коментари Харесай

Аз съм мечтател и непоправим оптимист

София Диша е мултижанров фестивал за градска просвета, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско придвижване, с цел да направи място за културата и срещите на хората в града. Там и мястото за среща с български художници, актьори и дизайнери. Представяме ви МОDО и авторските бужита на Мира Джамбазка, която обича да придава геометрични и триизмерни форми на другояче мек материал, какъвто е кожата. В изработването на аксесоари се движи на ръба сред минимализма и класиката, като съпоставя естествени материали, кожа, полускъпоценни камъни и метал с различни такива - силикон, плексиглас, винил. Бижутата, които основава са в лимитирани сбирки и постоянно извършват повече от една функционалност.
 

Мира Джамбазка: Работя като показвам мислите си в материя. Навярно със същата пристрастеност щях да показвам себе си, в случай че правeх лампи или столове или нещо друго, само че несъмнено имам нужда да виждам по какъв начин концепциите ми излизат от ръцете ми. По случайност това което създавам са бижута.  Много мъчно ми е да диференцирам работно и свободно време. Аз съм от хората, които имат щастието да не поглеждат към часовника за края на работния ден и да не заспиват обезпокоеното в неделя вечер в очакване на новата работна седмица.  Мечтая за каравана и път без посока.  Почивам си като множеството хора: разходка с децата и с другари, кучето, йога... и музика... доста музика. Скоро научих, че " свободата на всеки субект свършва там, където стартира свободата на идващия ".

- От какъв брой време се занимавате с направа на авторски бижута?

Само от 4 години.

- Има ли пазар за продуктите ви в България?

В никакъв случай не мога да се оплача от липса на работа. Признавам си, че не постоянно сколасвам да работя напълно сама, а ръчната направата на всяко украшение е много внимателен развой, доста отдалечен от концепцията за " произвеждане ". Това е едно преместване на теб самия върху предмет и всеки аксесоар изисква своето време.

Радвам, че хората го правят оценка.

- Има ли български жанр, обичаи в дизайна на бижута?

С оглед на обстоятелството, че тази материя е относително нова за мен ми е мъчно да определям това, което се е построило през годините като обичаи. Наблюденията ми от последните години са, че има доста прелестни български дизайнери, представящи България почтено на влиятелни интернационалните изложби. Гордея, че познавам множеството от тях.
 

- Има ли международни трендове в направата на бижута?

Има доста международни марки, които диктуват разнообразни фешън трендове. Аз самата не се повеждам от тях, осъществявам личните си хрумвания, само че ми е забавно да ги проследявам. Има доста смели и вдъхновяващи решения в дизайна и направата на бижута, които постоянно се осъществят с доста нетипични материали.
 

- Защо решихте да участвате на София Диша?

Това ще е първото ми присъединяване във фестивала. Досега съм била единствено клиент, превзет от шерването на позитивна сила от толкоз доста хора дружно навън, в една зареждаща креативна среда.

- Коя е най-близката ви професионална цел?

Вече имах специалност, в която гоних и осъществих професионалени упоритости.

Сега просто работя доста, другото се подрежда единствено.

Щандът на MODO ще откриетe в Базарната зона, по време на София Диша 2016 година, на 7 август, на ул. „ Иван Денкоглу “, от 16:00 до 22:00 ч.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР