София. Диабетът е заболяване, от което страдат милиони хора по

...
София. Диабетът е заболяване, от което страдат милиони хора по
Коментари Харесай

Шестима повеждат битка за по-добър контрол на диабета с помощта на технологията на Dexcom

София. Диабетът е заболяване, от което страдат милиони хора по света, като ги изправя пред компликации в всекидневието, по тази причина желаеме да ви срещнем с няколко вдъхновяващи персони, които са решили да се борят! Пример за това са четири надарени и сполучливи български дами с диабет вид 1, един дребен войник на 9 години, диагностициран с диабет, и неговата майка. Това се показва в публикация, отдадена на контрола на диабета благодарение на технологията на Dexcom, публикувана от Interimage.bg

Тези хора се мощни духом – без значение от своя диабет, и макар него са в положение и да живеят естествен и пълностоен живот. Приемат диабета не като присъда, а като мотив за вяра, мощ и претекст да бъдат по-силни със всеки минал ден! Историите на Екатерина, Мария, Габриела, Доротея, дребния Богомил и неговата майка Елица са същински образци за пациентите, които се борят с диагнозата и търсят способи да живеят с диабета, без това да пречи на работа, образование и обществени контакти.

По мотив Месеца на информираността за диабета, през ноември Dexcom започва акцията #SeeDiabetes. Тази акцията се стреми да насърчи гласа на повече хора с тази диагноза да бъде чут, в опит да се реализира значима смяна в достъпа до грижи. Целта на самодейността е да се увеличи осведомеността по отношение на провокациите, пред които са изправени хората с диабет в България, а и по света, до момента в който се пробват да получат достъп до лекуването, от което се нуждаят. За да даде старт на акцията, мултиплатиненият реализатор, артист и човеколюбец Ник Джонас употребява платформата Instagram през ноември, с цел да помогне на хората по света да научат повече за диабета, като показва в историите на пациенти с диабет от целия свят. Шестимата българи дружно с посланици от целия свят са също част от #SeeDiabetes. Съвместно с Ник Джонас те споделят историите си, с цел да покачат осведомеността за това какво е да живееш с диабет и да подчертаят вдъхновяващите способи, по които хората се оправят с това положение, като не престават да реализират фантазиите си. Българските воини споделят пътя, който са минали от деня на слагане на диагнозата до през днешния ден, когато разполагат с по-добри способи за справяне със положението.,,,, 9-годишният Богомил и майка му знаят добре какво е да си бодеш пръстите всеки ден, да мериш с глюкомер и да се опитваш да контролираш равнищата на глюкозата си, само че не всеки път сполучливо, и да се надяваш да не получиш тежка хипогликемия.

От октомври обаче те към този момент разполагат с надалеч по-удобен, елементарен, неусетен и високотехнологичен метод за надзор на болестта. С помощта на устройствата за непрестанен мониторинг на глюкозата Dexcom One, които към този момент са налични и в България, те могат да наблюдават стойностите на глюкозата непрестанно.

За 17-годишната Екатерина Иванова устройството е метод да продължава да печели борбите освен с диабета, само че и в таекуондото. Младата спортна вяра, която има трофеи от международни и европейски шампионати, признава, че до момента не е успявала да реализира задоволително добър надзор на диабета. „ Сензорът ми икономисва време и старания, защото преди използвах глюкомер и в случай че го забравех, ставаше мъчно да проследявам стойностите на глюкозата. Докато в този момент всичко е в телефона, който е постоянно с мен, и би трябвало единствено да вляза в приложението, с цел да ревизира стойностите “, споделя Кати.

Мария Хотън също е част от воините на Dexcom, има канал в YouTube и приказва интензивно по тематиката за диабета. 23-годишната студентка по маркетинг и дизайн е уверена, че споделяйки своята история за диабета, без да крие положението си и това, че си слага инжекции с инсулин, я прави освен по-силна, само че и оказва помощ на останалите да преодолеят компликациите. „ Смятам, че устройството за мониторинг на глюкозата е комфортно, тъкмо и елементарно за приложимост. Сега равнищата на глюкозата ми са по-стабилни и най-голямото преимущество е, че мога да си проследявам равнищата когато и да е, на всички места, без убождания на пръстите “, споделя тя.

Доротея Николова е единствената българка с диабет, която изминава пешком El Camino de Santiago – цели 820 км, за 30 дни. Тя е майка на 3 дъщери, публицист по специалност и предопределение и несъмнено, боец против диабета. “Измерването благодарение на технологията разрешава, поради честотата да видиш това, което, в случай че се мериш с убождания от пръста, може да не си съумял да схванеш с години - трендове, часовете от денонощието, в които глюкозата ти се движи преобладаващо в положителни граници, скритите другояче и невидими равнища на глюкозата ”, споделя тя.

9-годишният Богомил е най-малкият измежду българските посланици на акцията на Dexcom. Той взе участие в тандем със своята майка, Елица Сиракова. Тя чува диагнозата диабет за сина си, когато той е единствено на 3,5 години. Първоначално е в потрес, след това стартира да натрупа познания по какъв начин да се оправя със болестта на момченцето. Не си и помисля за момент да се откаже, в противен случай, даже оказва помощ на останалите родители. „ Боги е физически интензивно дете, което върви на учебно заведение, и датчиците ни оказват помощ дружно да направляваме диабета. Поставянето на устройството е елементарно, безболезнено. Дава успокоение, тъй като обезпечава комфорт на детето – може да си играе, без да е нужно да боцкам пръстите му непрекъснато. На всеки 5 минути посредством приложението на телефона се демонстрира смяната в глюкозата “, споделя Елица.

При 27-годишната Габриела Грозева диабетът се появява, когато е на 9 година Тя живее от дълго време с диагнозата, без да се срами, а в противен случай - гордее се, тъй като счита, че я прави по-силна. Габи към този момент се е записала и в курс за обучители за диабет на Международната диабетна асоциация за да оказва помощ на другите. Учи и специализира хранене и диететика, тъй като търси потребните съставки и предписания, които са освен здравословни, само че и вкусни. „ Не мога да допускам, че раните по пръстите ми от многочислените боцкания при мерене на кръвна захар с глюкомер изчезнаха изцяло. Устройството ми оказва помощ при ежедневния надзор на диабета на напълно друго равнище в сравнение с един глюкомер би могъл. Благодарение на това понижих хипогликемиите с 50% и съумях да понижа инсулина и корекциите му с по 2-3 единици дневно “, споделя Габи.

В България пациентите с диабет са към 442,5 хиляди по данни на Международната федерация по диабет от 2019 година Което значи, че съставляват към 8,3% от популацията. Огромна част от пациентите у нас нямат достъп до модерни лечения и технологии и не употребяват устройства за следене на глюкозата, които биха им обезпечили по-добър надзор над болестта. Според медицинските специалисти използването на технологии за непрестанен мониторинг на глюкозата доста биха подобрили качеството на живот на хората, които страдат от диабет.

За Dexcom, Inc.
От 1999 година насам Dexcom Inc. дава опция на хората да поемат контрола над диабета посредством новаторски системи за непрестанен мониторинг на глюкозата (CGM). С централен офис в Сан Диего, Калифорния, и офиси в цяла Европа компанията се трансформира в водач в технологиите за управление на диабета. Като се вслушва в потребностите на консуматори, медицински експерти и снабдители, Dexcom опростява и усъвършенства методите за надзор на диабета по целия свят. За повече информация по отношение на Dexcom CGM посетете.

Dexcom разпространява Dexcom ONE в България в партньорство със „ Софарма трейдинг ”, eдна от най-големите български компании и водач в даването на цялостни решения в бранша на грижата за здравето в България и Сърбия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР