София. Депутатите от ГЕРБ са се опитали да вкарат и

...
София. Депутатите от ГЕРБ са се опитали да вкарат и
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: ГЕРБ се опита да пришие служебното правителство и президента Радев към режима на Лукашенко и санкциите за Беларус

София. Депутатите от ГЕРБ са се пробвали да вкарат и текстове за България като част от резолюция на Европейския парламент против Беларус и режима на Лукашенко. Този ход обаче е бил париран като изцяло неплатежоспособен. Това сподели в предаването „ 12 плюс 3 “ на стратегия „ Хоризонт “ Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, оповестиха от пресофиса на Петър Витанов .

„ В момента ГЕРБ се пробват да пришият дейностите на президента Радев и назначеното от него правителество към режима на Лукашенко в Беларус. Опитват се да го създадат през резолюция, обвързвана с Беларус. Тези хора са подготвени да нарушат интернационалния имидж на нашата страна, единствено и единствено да извлекат някакви дивиденти. Разбира се, в Европейския парламент това буди единствено неразбиране и смях, и този опит беше осуетен “, сподели Петър Витанов. Той посочи, че препоръчаният от групата на ЕНП текст е бил обвързван с смяната в службите за сигурност.
Витанов разяснява и американските наказания по закона „ Магнитски “.

Според него американската страна е давала неведнъж знаци, какви дейности счита да предприеме. „ Това не е непостоянен акт. Това бяха серия от сигнали, започвайки с поддръжка за митингите, преминавайки през позицията на двамата американски сенатори и в този момент от най-високо ниво официализиране на това, което всички в България знаят – извънредно високите равнища на корупция “, сподели още Витанов. „ Актът на американското министерство на финансите е невиждан по мащаб и ни подрежда до Латинска Америка и Африка “, добави той.

Що се отнася до ограниченията, които би трябвало да бъдат взети у нас, Витанов съобщи, че страната би трябвало да се защищити от следващи наказания, само че и всички дейности би трябвало да са подчинени на върховенството на закона.
„ Трябва да сме извънредно деликатни, когато приказваме за описи. Много е значимо страната да построи един хигиеничен кордон, да защищити публичиния бранш от работа с дискредитирани частни компании. Когато става въпрос за частни икономически субекти, държавното управление би трябвало да е извънредно деликатно. В момента то се употребява с голямо доверие на хората, тъй като в него те виждат вяра за смяна. Това доверие обаче е извънредно нежно и може да ерозира, в случай че не се работи по закон и Конституция “, разяснява още евродепутатът.

Петър Витанов прикани за по-решителни ограничения и от страна на Европейския съюз, само че акцентира, че те не би трябвало да минават през „ наказване за жителите “. Според него досега Европа е била прекомерно пасивна.
„ Задължение отсега нататък на Европейския съюз е най-малкото да освети това, което се случва в България и това, което ние от доста години приказваме “, сподели Витанов и насочи остра рецензия към Европейската национална партия, която години наред си „ затваря очите пред тези безчинства “.

„ Аз не желая българските жители да стават обект на наказания като прекъсване на европейските фондове. Но Европейският съюз дължи истината на българските и европейските данъкоплатци “, сподели още Витанов.
По мотив кадровите промени, които прави служебното държавно управление, Петър Витанов е на мнение, че ГЕРБ драматизират обстановката с явен политически претекст.

„ Нека бъдем откровени става въпрос за висши политически постове, които са се напълнили с герберски калинки “, разяснява Витанов. Той обаче посочи, че в тази ситуация с пенсионирането на проф. Кантарджиев, който е изявен експерт в своята област, това не е по този начин и служебният кабинет може да търпи рецензия за това свое решение.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР