София. Декларация, очертаваща възможностите на ЕС да се справи с

...
София. Декларация, очертаваща възможностите на ЕС да се справи с
Коментари Харесай

На интерпарламентарната конференция бе приета декларация, очертаваща възможностите на ЕС да се справи с предизвикателствата си

София. Декларация, очертаваща опциите на Европейски Съюз да се оправи с провокациите, пред които е изправен, одобриха ръководителите на делегации на парламентите на страните-членки на Европейски Съюз на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и защита. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . На 16 и 17 февруари 2018 година Комисията по външна политика и Комисията по защита на Народното събрание бяха домакини на форума, който е второто събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова акцентира, че с приемането на финален документ се насочва ясно обръщение, че постигането на общ метод в региона на външната политика и гарантирането на сигурността на Съюза е допустимо.
С декларацията се удостоверява потребността от стратегически фокус върху Западните Балкани и се приветства тактиката за разширение на Европейски Съюз. Участниците във форума приканиха на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София да се препотвърди европейската вероятност на страните от Западните Балкани.
Представителите на комисиите по външна политика и по защита на националните парламенти на държавите-членки на Европейски Съюз приветстват основаването на Постоянно структурирано съдействие в региона на сигурността и защитата.
Председателят на Комисията по защита ген. Константин Попов уточни, че на форума е била извършена ползотворна и нужна полемика, която разкрива стратегическата визия на парламентаристите за общата външна политика и политика на сигурност. Ние би трябвало да търсим и да намираме общи решения на общите ни проблеми, съобщи той. Ясно показахме, че целта на Българското председателство е да организира дейна политика към страните от Западните Балкани, акцентира ген. Константин Попов. Смятаме, че техните старания за пълноправно участие в Европейски Съюз и НАТО заслужават нашата поддръжка, тяхното място в европейското семейство е непокътнато, означи той. Единствено обаче от техния прогрес в осъществяване на критериите за участие ще зависи по кое време ще заемат място в общия ни европейски дом, добави ръководителят на Комисията по защита. Европейски Съюз подхваща съществени стъпки към усилване на своята политика и създаване на отбранителния капацитет на Съюза посредством реализация на Глобалната тактика, уточни ген. Константин Попов. Според него стратегическото партньорство с НАТО и съдействието сред Европейски Съюз и НАТО би следвало да е продължение на реализацията на Варшавската декларация. Вярвам, че конференцията реализира своите цели, тя обезпечи конгрес и рамка за продан на информация и положителни практики, сподели в умозаключение ръководителят на Комисията по защита.
Преди това в границите на сесията „ Състояние на Черноморския район “ генералният секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС) Асаф Хаджиев уточни, че организацията му съставлява неповторима опция за разговор сред страните от района. Черно море е мост сред Европа и Азия, то свързва Европа с голям пазар, Черно море е кръстопът, който може да обезпечи доставки на разнообразни енергийни източници, има основани и транспортни връзки, означи той. Но не силата и не превоза, а хората с разнообразни религии, народност и обичаи, които живеят паралелно в региона на Черно море, дават същинската стойност на този район, добави Асаф Хаджиев. Генералният секретар на ПАЧИС акцентира, че страните от района са подложени на риск и причина за това е, че до момента в който в международен мащаб един на 110 души е емигрант, то в страните от Черноморския регион на всеки 60 има по един емигрант, като в някои от тях това съответствие е един на всеки 9. Решението е в ръцете на интернационалната общественост, която би трябвало да постави общи старания, с цел да се отговори на тази опасност, акцентира Асаф Хаджиев. Той съобщи, че и за вбъдеще ПАЧИС ще продължи да работи за това Черноморският район не да разделя, а да сплотява.
Според Ивайло Калфин, специфичен консултант на еврокомисаря Гюнтер Йотингер и някогашен министър на външните работи на България, не е в полза на Европейски Съюз да подценява Черноморския район, тъй като той може да бъде огромен запас, в случай че се употребява вярно, за сила, превоз, връзки. Ако желаеме директен път към изтока, той минава през Черно море, добави Ивайло Калфин. Сега Европейски Съюз има разнообразни политики, които се препокриват и не са задоволително ефикасни, счита той. Нашият метод би трябвало да бъде включващ, да работим по въпроси, които са значими за нас - сила, антитероризъм, превоз, контакти сред хората, уточни Ивайло Калфин. Това по думите му са въпроси, по които може да се откри обща платформа без да се изключва никой. Смятам, че това е методът, по който би трябвало да формираме своите политики, акцентира той. Всички желаеме непоклатимост, сигурност и мир в Черноморския район, само че казусът е, че другите играчи може би виждат стабилността по друг метод, означи още Ивайло Калфин.
Всяко разширение на Европейския съюз обогатява районната вероятност и районната позиция на съюза, съобщи на форума изпълнителният шеф на Европейската работа за външна активност за Европа и Централна Азия Томас Майер-Хартинг. Инициативата Черноморска синергия пристигна тъкмо сега, в който България и Румъния се причислиха към Европейския съюз, означи той. Това е следващото доказателство, че всеки нов член на Съюза освен прибавя своята неповторима стойност, само че и неговите съседи стават и съседи на всички страни-членки, разяснява Томас Майер-Хартинг.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР