София. Държавният изпит за придобиване на трета степен на професионална

...
София. Държавният изпит за придобиване на трета степен на професионална
Коментари Харесай

МОН: Държавният изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация в професионалното образование може да се провежда чрез защита на дипломен проект

София. Държавният изпит за придобиване на трета степен на професионална подготовка в професионалното обучение може да се организира посредством отбрана на дипломен план по избор от ученика. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката . Това е регламентирано с промени в Наредба №1 за организацията и провеждането на изпитите за придобиване на професионална подготовка, обнародвана в „ Държавен вестник “ на 3 декември т.г.

През 2022 година дванадесетокласниците, които са се обучавали по специалности, наложително ще поставят държавен изпит за придобиване на втора или трета степен на професионална подготовка. Той заменя досегашния втори наложителен държавен зрелостен изпит.

В рамките на теоретичната част на изпита за трета степен ученикът устно ще показва създадения дипломен план и ще отговоря на поставените от изпитната комисия въпроси. Изложението може да се съпътства от проява на детайли от дипломния план. Практическата част на изпита може да бъде проява на избрана практическа задача от дипломния план.

Темите на плановете авансово ще се утвърждават от шефа на учебното заведение най-късно пет месеца преди началото на изпитната сесия.
Индивидуалното задание по съответна тематика за всеки възпитаник ще се разпорежда от началник съветник, който е преподавател по професионална подготовка.

Сред отговорностите на консултатите, написани детайлно в Наредбата, е да дават информация за нужната литература, материали, каталози, справочници, механически и други данни, да управляват осъществяването на плана и да вършат рекомендации. Предвидени са до четири съвещания с всеки възпитаник.
Ученикът предава дипломния си план не по-късно от 20 дни преди първата от избраните дати за изпита.
Дипломният план се рецензира от един рецензент. Рецензенти могат да бъдат учители по професионална подготовка, представители на работодатели, на висши учебни заведения, а за учениците в образование посредством работа (дуална система на обучение) - наставници от предприятието, в което ученикът организира практическото образование в действителна работна среда.

Измененията в Наредба №1 за организацията и провеждането на изпитите за придобиване на професионална подготовка можете да видите.

Модели на наложителния държавен изпит за придобиване на приблизително обучение и професионална подготовка в професионалното обучение можете да видите тук:

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР