София. Държавата ще отпусне 20 млн. лв. като временна възмездна

...
София. Държавата ще отпусне 20 млн. лв. като временна възмездна
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне 20 млн. лв. финансова помощ на БДЖ, за да не се стигне до продажба на сградата на дружеството в София

София. Държавата ще отпусне 20 млн. лева като краткотрайна възмездна финансова помощ на БДЖ, с цел да не се продаде постройката на сдружението в София. До тези ограничения се стигна, откакто на 2 юни вечерта 1800 кв. м. от постройката в центъра на София бе оповестена за продажба от частен правосъден реализатор. Исканата цена е малко над 7,3 млн. лева
Финансовият шеф на „ Холдинг БДЖ “ Филип Алексиев изясни, че преди седмица в БДЖ е постъпило писмо от облигационерите с няколко условия. „ Едното е до края на юни да се платят парите, по които „ БДЖ - Пътнически транспорти “ е наказана по отношение на втория облигационен заем - 20 млн. евро. Второто е „ БДЖ – Пътнически транспорти “ да стъпи като непринуден съдлажник, с цел да се избегнат разноски по последващи каузи. Ако се изпълнят тези условия, те са съгласни неотложно да дойдат на договаряния при нас за разсрочване и вероятно понижаване на част от лихвената тежест, разноските по делото и други “, разяснява той.
Алексиев уточни, че се водят диалози и за опциите за изцяло решение на казуса с облигационния заем. „ Така че считаме, че има всички учредения да вървим в посока реализиране на някакво взаимно задоволително съглашение. Оптимист съм, че ще запазим постройката, тъй като до момента постоянно сме поддържали добър разговор с облигационерите “, сподели още той и изясни, че главните облигационери са няколко огромни западноевропейски финансови институции.
По думите му първичните уверения от страната са, че ще бъдат отпуснати поетапно всичките 20 млн. евро, които са минималните условия на облигационерите. „ Те знаят, че няма по какъв начин да погасим целия заем едновременно, тъй че са подготвени на взаимни отстъпки. Всяка една модерна страна, в случай че желае да има модерна железница, която да е гръбнакът на превоза, следва да отделя съответните запаси, тъй че тя да бъде конкурентоспособна “, разяснява Алексиев и изясни, че чака, че в границите на месеца, който следва, благодарение на страната сдружението да съумее да отговори на минималните претенции на облигационерите, тъй че да стартират договаряния за сключване на съглашение за разсрочване на отговорностите.
Филип Алексиев разяснява още, че сега финансовото положение на БДЖ, в случай че се изключат отговорностите към облигационерите, е устойчиво и дава опция на сдружението да предлага услугите си, само че без рационализация на наличния състав или благоприятни условия за пазаруване на нов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР