София. Държавата осигурява тази година безпрецедентна помощ за земеделските производители,

...
София. Държавата осигурява тази година безпрецедентна помощ за земеделските производители,
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Държавата осигурява тази година безпрецедентна помощ за земеделските производители

София. Държавата обезпечава тази година невиждана помощ за земеделските производители, която е извънредно значима за бранша, за подсигуряваме продоволствена сигурност и ниските цени на храната до края на годината. Това съобщи от парламентарната естрада министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на дебата за ЗИД на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, оповестиха от Министерство на земеделието . Министърът се акцентира, че дребните и междинни предприятия, заети в първичното произвеждане на селскостопанска продукция, са едни от най-сериозно засегнатите от войната в Украйна и надлежно от наложените наказания и подхванатите ответни ограничения. „ Те са изправени пред редица провокации, от които като най-сериозно очертаващото се е невъзможността да покриват доста повишените цени на ресурсите за произвеждане. Без подкрепяне от страна на страната, жизнеспособността и оцеляването на редица аграрни стопанства ще бъдат застрашени, поради неналичието на оборотни средства “, посочи аграрният министър.
Той уточни, че за подкрепяне на селскостопанския бранш в резултат на войната в Украйна, Европейската комисия (ЕК) е създала механизми за подкрепяне. Сектор Земеделие се планува да бъде подкрепят в това число и с национални средства, които са записани в предлагането на Министерството на земеделието за актуализация на държавния бюджет.
Министър Иванов уточни, че с изменението на държавния бюджет е належащо да бъдат планувани средства за подкрепяне по следните посоки:
1. Временна рамка на Европейска комисия за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна с предел за едно стопанство в първичното селскостопанско произвеждане в размер до 35 000 евро, като помощта не се фиксира на основата на цената или количеството артикули, пуснати на пазара. Критериите са сходни с разпоредбите по минималните помощи de minimis в селскостопанския бранш. Рамката е със период на използване 31 декември 2022 година
Той уточни, че за първото тримесечие на 2022 година Национален статистически институт регистрира общо повишаване на цените на стоките и услугите, които се влагат в селското стопанство, с 24,8% по отношение на 2021 година, което в безспорна стойност възлиза на близо 286 млн. лева, въз основата на което са правени плановете за увеличените разноски на земеделските стопани. „ Считаме, че би било извънредно ползотворно България да приложи мярка по Временната рамка, с която най-малко отчасти да компенсира земеделските стопани за увеличените индустриални разноски “, сподели доктор Иван Иванов.
Той уточни още, че все още това компенсиране се ползва посредством държавна помощ по Ковид мярката с общ бюджет от 143,5 млн. лева, които от нощес са съвсем изцяло изплатени.
„ Крайно належащо е в актуалната рецесия да продължи подпомагането на селскостопанските производители, като по този метод ще се предотврати покачването на крайните цени на земеделските артикули през есента, стопанствата ще запазят своята резистентност и ще продължат да подсигуряват продоволствието, както и да няма фрапантно покачване на цените на питателните артикули. “, съобщи министърът.
Второто направление за подкрепяне са държавните помощи – хуманно отношение към прасета и птици – 2022 година е последна за използването на двете схеми за държавни помощи. Българските свиневъди и птицевъди правят действия, като поставят спомагателни грижи към животните и обезпечават безвредни и качествени артикули на пазара на земеделска продукция.
През 2020 година свиневъдите не получиха в цялостен размер държавната помощ, заради влошената конюнктура в страната, в резултат на болестта Африканска чума по свинете. Поради този факт бяха изплатени средства в размер на 19,2 млн. лева, вместо сумата от към 35 млн. лева Така до достигането на нотифицирания бюджет по помощта са нужни спомагателни 15 млн. лева, които сме разчели в предлагането за изменение на бюджета. „ Така даваме сериозен тласък на нашите свиневъди в тази тежка обстановка “, съобщи аграрният министър.
При птицевъдството нужните средства, за изплащането на помощта за 2022 година, тъй че да не бъде прилаган коефициент на редукция заради дефицит на финансов запас, възлизат на близо 3,7 млн. лева По този метод производителите на птиче месо и яйца също ще могат да бъдат подкрепени в цялостен размер. За 2022 година доближаваме цялостните тавани, с цел да компенсират нарасналите разноските и вноса на занижени цени от Европейски Съюз, с цел да запазим рентабилни двата бранша.
С обезпечаването на спомагателното финансиране от 18,7 млн. лева ще може най-малко отчасти да се компенсират пропуснатите изгоди и увеличените разноски на птицевъди и свиневъди.
„ Мерките за финансова помощ през 2022 година са в унисон с подписаното съдружно съглашение за осъществяване на политики за построяването на жизнерадостен, конкурентен и пазарно-ориентиран селскостопански бранш и са ориентирани предпочитано към дребните и междинните аграрни стопанства “, акцентира министърът.
Общият размер на средствата, нужни за подкрепяне на уязвимите браншове в селското стопанство с идната актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година по бюджета на Държавна фирма „ Земеделие “, е в размер на 168,7 млн. лева, от които:
150 млн. лева – за обезпечаване на ликвидност на земеделските стопани по Временната рамка по отношение на войната в Украйна;
и 18,7 млн. лева – за поддръжка на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните.
От м. май 2022 година по отношение на членове 80-85 на Регламент (ЕС) 625/2017 и член 3, алинея 5 от Закона за Българската организация по сигурност на храните (ЗБАБХ), в организацията има приходи, свързани с реализиране на фитосанитарния надзор по външните граници на Европейски Съюз. По планирани планове сумите, които ще постъпват по сметката на БАБХ, се чака да бъдат в годишен размер на към 25 млн. лева в бюджета. Това са доходи, които до 21.05.2022 година не са постъпвали по бюджета на БАБХ, респ. в държавния бюджет.
Министерство на земеделието има планувани още два механизма с европейски средства - спешният бюджет на Европейски Съюз, провиснал на българската страна от 10,6 млн. евро, който е с алтернатива да бъде повишен до 200% от преструктуриране в ДФЗ, без да товарим в допълнение държавния бюджет.
Допълнително чакаме през юли да бъде изменен европейски правилник и да бъдат отпуснати до 5% от ПРСР (от средствата за 2021 година и 2022 г.) за непосредствено подкрепяне на земеделските производители. Така общият размер национални и европейски средства, на които разчитаме за непосредствено подкрепяне, с цел да запазим бранша конкурентоспособен, са сред 290 и 295 млн. лева Заедно с Ковид помощта, която нощес беше изплатена, подпомагането минава към този момент близо 450 млн. лева, което е двойно по отношение на това, което страната всекидневно изплаща на земеделските производители и е невиждана помощ за бранша.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР