София. Държавата и Министерство на туризма за пореден път обърнаха

...
София. Държавата и Министерство на туризма за пореден път обърнаха
Коментари Харесай

БХРА: Министерство на туризма отново обърна гръб на най-големите инвеститори в туризма – хотелиерите и на вътрешния туризъм, за чиято основна цел е създадено

София. Държавата и Министерство на туризма за следващ път обърнаха тил на хотелиерите и демонстрираха, че не се интересуват от проблемите и оцеляването на най-големите вложители в бранша, които способстват и за по-голяма част от приходите от промишлеността в Брутният вътрешен продукт. Това са обявиха в послание към медиите от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). През последните 2,5 години страната имитира даването на помощи за бранша и в обществото остава убеждението, че се оказва помощ на бизнеса, което надалеч не е по този начин, безапелационни са от национално показаната организация.

Предлаганите помощи не са задоволителни и са напряко насмешка

Ясно е, че всички представители на туризма, който несъмнено е най-засегнатият бранш на стопанската система от пандемията, имат потребност от помощ и поддръжка. И ролята на страната е да раздели обособените групи представители на бранша – хотелиери, заведения, входящи туроператори, изходящи туроператори, екскурзоводи, транспортни компании, аниматори и така нататък и да планува за всеки от тях подобаващи обезщетения съгласно потребностите им, направените инвестиции и приноса им за българската стопанска система. А не да бяга от отговорност и да предлага малко и изцяло незадоволителни средства, за които на всичкото от горната страна да би трябвало да се състезават по едно и също време от всички туристически браншове.

При по този начин оповестената поредна скица за държавна помощ за туристическия бранш с общ размер от 30 млн. лева, могат да аплайват представители на всички туристически браншове. И откакто имат това право, сигурно ще го създадат. Ако страната в действителност желае да подкрепи бранша, вместо да настройва един против различен другите представители на промишлеността, можеше да изготви и предложи обособена целева стратегия за подкрепяне на хотелиерите на стойност от най-малко 100 млн. лева, както преди този момент имаше и единствено за изходящите туроператори за целево разплащане с техните клиенти. А не да ни кара да се състезаваме между тях и да ни настройва един против различен поради немотията и борбата ни за оцеляване, уточни ръководителят на БХРА Георги Щерев.

Държавата срутва над 10% от Брутният вътрешен продукт

Не е обикновено да се дава на всички по равно, откакто едни представители на бранша са вложили да речем 10 млн. евро, а други доста по-малко и най-после те се третират еднообразно. Държавната помощ в размер на 60 млн. лева е извънредно незадоволителна, изключително на фона на близо 10-те милиарда лв. годишен оборот от бранша, акцентира Щерев. Предлаганите помощи са напряко насмешка. Нямаме ранни записвания поради рецесията и имаме потребност от средства, с цел да отворим хотелите, акцентира зам. – ръководителят на БХРА Веселин Налбантов.

Държим още веднъж да подчертаем, че мярката 60/40 несъмнено е в помощ на личния състав и оттова и на хотелиерите, само че тя никога не подкрепя оцеляването на вложителите. При 70-80 на 100 спад в записванията поради пандемията и в това време големите разноски за погашение на заеми, от 3 до 5 пъти по-високите сметки за ток и газ, разноските за вода, обезценка, хотелиерите няма по какъв начин да оцелеят без държавна поддръжка.

Ако в действителност страната счита да развива туризма, би трябвало да се работи предпочитано за вътрешния туризъм, както направиха всички страни в Европейски Съюз. Те посъветваха своите жители да не пътуват отвън страните си, предоставиха им ваучери за фамилни ваканции, понижения. Ние настояваме за сходни ограничения към този момент две години в България, а в тази посока изобщо даже не стартира да се работи. Тази политика започнаха и страни, които до неотдавна бяха измежду главните ни туристически пазари като Германия и Русия. В резултат те осъществиха големи обороти от вътрешен туризъм. Докато нашето Министерство на туризма и страната не престават да се лутат и да нямат концепция какво желаят, уточни Щерев.

Очевидно е, че страната в лицето на Министерство на туризма не желае да реши законодателно казуса с обединяване на бранша и бездейства. Предпочита вместо това да гледа безсмислените разпри сред другите представители на сектора. Вече в действителност е неотложно бизнесът да бъде единен на конфедеративен принцип. За да може да се обърне внимание на проблемите както на вътрешния туризъм, по този начин и на изходящия, защото спецификите на тези два дяла от туризма са разнообразни, както и провокациите, пред които са изправени представители им.

Обезсмислиха мотивацията за имунизация и документите

Българският туризъм от десетилетия се приема като дойна крава, която сама би трябвало да си откри морава и да се избавя без помощ от стопанина, който обаче я дои. Чакаме смяна, а не следващите имитиращи дейности. Ясно е, че едни и същи дейности, водят до едни и същи резултати. Включително и във връзка с коронавирус рецесията. Държавата би трябвало да реши дали да наложи драконовски ограничения и наложителна имунизация. И в случай че одобри този модел да отдели задоволително средства за компенсиране на бизнеса и хората вместо актуалните фалшификати и на ограничения, и на помощи. Или пък да избере да отстрани всички ограничавания, да не заплаща ограничения и да насочи тези средства към здравната система. Последните 2 години потвърдиха, че не може и вълкът да е утолен, и агнето цяло. Не може постоянно хотелите, заведенията за хранене и нощните клубове да търпят негативите на обстановката, при изискване, че съблюдават всички ограничения, а личният състав им е над 80 на 100 имунизиран и със документи, безапелационни са от БХРА. И за следващ път се затварят заведения, в тази ситуация нощни, без да им се платят компенсации. Тази опция даже не се разяснява.

СЗО предлага намаляване на ограниченията за пътешестване и уточни, че зеленият документ не работи за ограничение на пандемията. А на нашия отрасъл не престават да се постановат рестрикции, уточни Налбантов. Ние агитираме личния състав ни да се имунизира, а най-после се оказва, че дали имаш зелен документ или не няма значение, че той не е никакво преимущество и по този метод документът се обезценява, а хората губят мотивация да се имунизират, уточни Щерев. Ето, стопират активността на нощните заведения, които единствено по знамение биха могли да доближат претовареност от 50 на 100 през седмицата, а постоянно и в петък и събота. Те съблюдаваха всички ограничения, само че още веднъж тяхната работа е тази, която се лимитира, което е безусловно неприемливо, уточни Щерев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР