София. Членовете на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова и Красимир

...
София. Членовете на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова и Красимир
Коментари Харесай

Президентът на европейската мрежа на съдебните съвети се срещна с членове на Висшия съдебен съвет

София. Членовете на Висшия правосъден съвет Калина Чапкънова и Красимир Шекерджиев се срещнаха с Кийс Стерк президент на Европейската мрежа на правосъдните препоръки (ЕМСС) и Моник ван дер Гос – шеф на непрекъснатия секретариат на ЕМСС. Кийс Стерк бе определен за президент на ЕМСС по време на Общото заседание на ЕМСС, извършено през м. май 2018 година в гр. Лисабон, Португалия, с мандат от две години. Това оповестиха от пресцентъра на Висш съдебен съвет.
По време на срещата бе отправено предложение Висшият правосъден съвет да бъде хазаин на Общото заседание на ЕМСС през 2020 година или 2021 година Обсъдени бяха опциите за по-активно присъединяване на Съвета в самодейностите и активността на ЕМСС като бе конкретизирано, че все още е натрапен ротационен принцип на присъединяване и процедура за установяване на представители както от Съдийската, по този начин и от Прокурорската гилдия. Кийс Стерк съобщи, че измежду главните му цели е определяне на пълностоен разговор сред страните членуващи в ЕМСС.
Представителите на ЕМСС бяха осведомени с главните акценти в признатите от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Стандарти за независимостта на правосъдната власт, както и аргументите за основаването на този документ.
Сред разискваните тематики бяха откритите модели за реакция от страна на правосъдните препоръки и проявните форми на напън върху магистрати и правосъдната власт, от медии, политици и представители на изпълнителната власт.
Членовете на Висш съдебен съвет прецизираха, че решенията и дейностите на ЕМСС се разпространяват измежду магистратите и обществеността посредством уеб страницата на Висшия правосъден съвет.
На Стерк бе връчен плакет на Висшия правосъден съвет.
Това е втора среща на президент на ЕМСС с представители на Висшия правосъден съвет, първата бе извършена през 2016 година с тогавашния президент Джефри Вос.
Висшият правосъден съвет е член на ЕМСС от 2007 година, а през м. юни 2018 година бе класиран на второ място в първото ревю на ЕМСС на тематика „ Водеща позитивна смяна “ за показаната Образователна стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.
Членове на Висшия правосъден съвет от 2013 година вземат участие в планове на ЕМСС, както и във форума за цифрово правораздаване като през 2018 година Съветът има свои представители в екипите по плановете „ Независимост, отчетност и качество на правораздаването – продължение “, „ Обществено доверие и имидж на правораздаването “.
Сред главните цели на ЕМСС са разбор и информация за структурите и компетентностите на членовете на Мрежата, обмяна на опит по отношение на организацията на правосъдната система и нейните функционалности, даване на положителни практики, опит и оферти до институциите на Европейски Съюз, както и на други национални и интернационалните организации и институции като Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската мрежа за правосъдно образование, Съвета на Европа, Института Макс Планк.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР