София. Булгаргаз“ ЕАД е предприел всички необходими действия, за да

...
София. Булгаргаз“ ЕАД е предприел всички необходими действия, за да
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ ЕАД е предприел всички необходими действия, за да осигури непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални потребители

София. „ Булгаргаз “ ЕАД е подхванал всички нужни дейности, с цел да обезпечи непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални консуматори. Това се споделя в изказване на " Булгаргаз " .

Във връзка с продължаващите спекулации по отношение на доставките на природен газ след едностранното им преустановяване от ООО „ Газпром износ “, „ Булгаргаз “ ЕАД осведоми:

След уведомлението на ООО „ Газпром износ “ от 26.04.2022 година, че доставките за „ Булгаргаз “ ЕАД се преустановяват, макар изпълнените отговорности към съветския снабдител за м. април 2022 година, считано от 07.00 ч на 27.04.2022 година, „ Булгаргаз “ ЕАД предприе незабавни дейности по обезпечаване на газ за клиентите си по договорите за доставка.

До деня на прекратяване на доставките, „ Булгаргаз “ ЕАД като безкористен търговец инициира преписка с ООО „ Газпром износ “, за изясняване на съответни елементи по оферти нов механизъм за осъществяване на заплащанията по контракта, подписан сред двете страни. В резултат на това ООО „ Газпром износ “ сподели отвращение за търговски разговор за реализиране на взаимноприемливи решения, за осъществяване на двустранните отговорности по контракта и приключи подаването на природен газ за българската страна.

Предвид това, на 26.04.2022 година „ Булгаргаз “ ЕАД насочи документално искане до търговци на природен газ, осъществяващи активност на българския и районни газови пазари, за даване на предложения, които да включват съответни условия за доставка на количества природен газ до края на м. април и за м.май 2022 година

Запитвания по отношение на опцията за доставка на природен газ в размери, нужни да задоволят потреблението на българския консуматор след прекратяване на тези по дълготрайния контракт с ООО „ Газпром износ “ бяха изпратени до 12 дейни търговци на пазара в България и прилежащите страни.

В предоставения от „ Булгаргаз “ ЕАД период за подаване на предложения, част от поканените компании осведомиха, че нямат опция да дават оферти за посочения интервал. След осъществен разбор на подадените оферти, класирани бяха седем предложения от трима снабдители при аршин „ най-ниска доставна цена “. Класирането на офертите се извърши според изискванията на „ Булгаргаз “ ЕАД и до обезпечаване на нужните количества, за осъществяване на подадените обвързващи поръчки от българските клиенти за м. май 2022 година и гарантиране сигурността и непрекъснатостта на доставките.

За да бъдат обезпечени спомагателни количества през м. април 2022 година, „ Булгаргаз “ ЕАД осъществя покупко-продажби по закупуване на количества и на проведения борсов пазар в страната.
Относно изказванията, че се употребяват медиатори, следва да бъде конкретизирано, че и в създалата се обстановка, „ Булгаргаз “ ЕАД обезпечава различните количества природен газ посредством сдружения – снабдители, каквото е и ООО „ Газпром износ “. Обичайно производителите са обособени компании от доставчиците, с ясно разграничени действия – по рандеман и произвеждане, респ. търговия и доставка. Количествата са обезпечени от одобрени компании, опериращи освен на българския и прилежащите газови пазари, с потвърдена добра комерсиална известност и необятно портфолио.

Относно спекулациите за цените, на които са осъществени тези покупко-продажби следва да се има поради, че даже България да бе приела настояването на съветската страна за потребление на механизъм за възнаграждение на доставките на природен газ, друг от този уречен с контракта, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, поради неналичието на изясненост за обменния курс и неналичието на опция на българската страна да реализира надзор в процеса на превалутиране, заложен в предлагането на ООО „ Газпром износ “.

Предложеният механизъм допуска действителни опасности за българската страна от едностранно и неконтролируемо прекратяване на доставките без да се планува съответната опция за търсене на отговорност от съветския снабдител. Новият метод на възнаграждение е заложен като развой, който включва надзор върху финансовите средства на „ Булгаргаз “ ЕАД, предопределени за възнаграждение на доставките по контракта, да бъдат следени от финансова институция, обвързвана с ООО „ Газпром износ “, а не от самостоятелна трета страна.

С цел да бъдат лимитирани последствията от дейностите на ООО „ Газпром износ “, „ Булгаргаз “ ЕАД предприе всички нужни дейности, непротиворечащи на българското законодателство, да обезпечи целостта на газопреносната система на страната и непрекъснатост на доставките за българските битови и индустриални консуматори.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР