София. Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ

...
София. Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ
Коментари Харесай

Безплатно тестване за Хепатит С ще се провежда до края на август в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

София. Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ от 2 до 31 август. Кръвното проучване ще става в централната лаборатория на болничното заведение в работни дни сред 8:00 и 14:00 часа. Това оповестиха от лечебното заведение . Не е належащо авансово записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат позитивни, ще бъдат съветвани гратис от гастроентеролог и ориентирани за по-нататъшно лекуване в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лекуване на вирусни хепатити в България.

Поводът за самодейността е Световният ден за битка с хепатита, който означаваме през днешния ден (28 юли).
Тази година за първи път означаваме датата с Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити. Тя беше призната през април след дългогодишни старания на лекари и пациентски организации. Документът планува безвъзмезден скрининг за хепатит В и С във възрастовата група сред 40 и 60 година, тестване на бременните дами, както и специфични стратегии към хората от рисковите групи. Към момента обаче тази стратегия не е почнала и единственият метод човек да се тества за хепатит С е по негова лична самодейност, което се случва извънредно рядко, тъй като болестта протича безсимптомно, а когато се появят първите признаци, това значи, че чернодробното увреждане към този момент е много напреднало.

199 000 са засегнатите от хепатит В в България, а 87 000 са с хепатит С. Поради неналичието на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са инфектирани и надлежно не се лекуват, а не престават да популяризират вируса. В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от междинното за Европа. СЗО одобри световна тактика за постигане на 90% диагностика на хепатит С, 80 % изцеление и 65% понижаване на смъртността, породена от заболяването, до 2030 година. Пресметнато е, че в България с цел да се доближим до тези цели е належащо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на годишна база. За 2020 година са лекувани едвам 700 души. Същевременно над 800 индивида годишно губят живота си в резултат на затруднения, породени от болестта. Това са животи, които могат да бъдат избавени, защото със актуалните лечения, инфекцията породена от хепатит С в над 99% от случаите може да бъде излекувана изцяло. Не по този начин стои въпросът с затрудненията – рак или цироза на черния дроб, които вирусът предизвиква. Освен че е доста дълготрайно, лекуването на тези заболявания не постоянно е сполучливо.
„ Големият проблем сега е, че медикаментите са обезпечени, само че няма кого да лекуваме. Имаме опция да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а действително през лекуване минават седем пъти по-малко ”, съобщи ръководителят на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов. Водещият хепатолог в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” напомни, че по данни на Световната здравна организация сега от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от считаната за по-смъртоносна зараза до неотдавна - ХИВ - на половина - 700 000 души.

„ Вирусният хепатит е световно здравно предизвикателство, което не е получило задоволително внимание от политиците и международната общественост. Нашите познания за същинската тежест на болесттите от хепатит С в България са нищожни, тъй като към момента не е извършено репрезентативно национално епидемиологично изследване и не знаем какъв брой тъкмо са хората, носители на вируса. Това води до липса на политически ангажимент - липса на национално приоритизиране на казуса и - като резултат - незадоволителни дейности и ангажимент! Регионалният проект за деяние на СЗО предизвиква и направлява държавите-членки да разработят национални тактики и проекти - това са инструментите, които могат да реализират смяната на национално и локално равнище “, съобщи представителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски.

``На 28 юли означаваме освен Световният ден за битка с хепатита, само че и денят, когато е роден доктор Барух Блумберг - откривателят на вируса на хепатит В, основал в следствие диагностичните проби и имунизацията за хепатит В, труд, за който в следствие бива почетен с Нобелова премия. Едва ли доктор Блумберг е предполагал, че 50 година по-късно светът към момента ще се бори с следствията от недиагностицирания и нелекуван вирусен хепатит, което принуди Световната здравна организация да сложи световните цели за елиминация. Някои страни използваха миналите 5 години, с цел да основат национални проекти, да развият и обезпечат скрининга, лекуването, да доближат до уязвимите групи и да подсигуряват резистентност на тези ограничения в дълготраен проект. Междувременно българските пациенти бяхме заети да се борим непрекъснато по правосъден път за унищожаване на наложителната чернодробна биопсия за разпределяне на лекуване за хепатит С. Когато се бориш със системата за неща, които дори не би следвало да са обект на разискване, губиш опцията да се фокусираш върху същинските проблеми и да намериш тяхното решение. Първата по - значима и обнадеждаваща смяна пристигна с приемането на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити, чиито действия чакаме да бъдат оповестени напълно скоро``, разяснява Силвана Лесидренска, ръководител на Хепактив.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР