София. Бързите антигенни тестове се проучват от учените, ако науката

...
София. Бързите антигенни тестове се проучват от учените, ако науката
Коментари Харесай

Европейският комисар Стела Кириакиду: Бързите антигенни тестове се проучват от учените, ако науката позволи ще променим дигиталния сертификат

София. Бързите антигенни проби се изследват от учените, в случай че науката разреши ще променим цифровия документа. Това сподели пред публицисти европейският комисар по въпросите на опазването на здравето Стела Кириакиду, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
Относно българските жители, които са преболедували COVID-19, само че не могат да получат дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз, поради потвърдена зараза с бърз антигенен тест, Кириакиду съобщи: „ България беше една от първите страни, които започнаха да построяват рамката за използването на цифровия документ. Той не се базира на дискриминация, а за хората - признаването сред обособените членки за тези, минали през целия имунизационен цикъл, за болните и възстановили се за създалите си PCR ".

" За момента обстановката с бързите антигенни проби се изследва от учените. Когато и в случай че науката разреши, ще можем да променим документа. Най-сигурния метод да можем да се движим свободно, да пътуваме е да се имунизираме ", добави еврокомисарят. По думите ѝ най-сигурният вид за преодоляване на пандемията и новите разновидности на вируса е имунизирането.

" Следваме науката, препоръките на учените, с цел да можем да даваме надеждна информация. За момента цифровият документ покрива имунизираните, създалите PCR тест и болните и възстановили се от Коронавирус ". " Ако човек е бил болен, по-късно се е възстановил може да си извади документ и да пътува. Другият вид е да си направи PCR ", сподели още тя.
" Посланието ми е да се имунизираме ", добави еврокомисарят.

Агенция „ Фокус “ напомня: На 10 юни омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров, в която настоя той да сложи на европейско равнище казуса на над 100 000 български жители, които са преболедували Коронавирус - 19, само че не могат да получат Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз. Причината е, че при тях коронавирусната зараза е открита с позитивен бърз антигенен тест и макар, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези жители нямат право на евросертификат. Според условията на новия правилник подобен се издава единствено в случай че заболяването е открита с позитивен PCR.

В рекомендацията си доцент Ковачева обръща внимание и на обстоятелството, че съществено се нарушават правата и на други десетки хиляди жители, при които заболяването е протекла безсимптомно, само че е потвърдена с антитела и имат построен имунитет против болестта. Те обаче също не попадат по никакъв метод в признатите общи условия за издаването на документ. Освен това, тези хора не могат да бъдат и имунизирани, защото лекуващите им лекари показват съществуването на висок титър на антитела против SARS-CoV-2 като противопоказание за слагане на ваксина.

Същевременно доцент Диана Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О`Райли, до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду и по правораздаването Дидие Рейндерс, в които в детайли ги осведоми за казуса, като показва, че документ за преболедуване би трябвало да се издава и при съществуване на позитивен бърз тест за антигени за COVID-19, и при позитивен резултат от проучване за антитела против SARS-CoV-2.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР