София. Българската авиация наистина е пред приземяване и в момента

...
София. Българската авиация наистина е пред приземяване и в момента
Коментари Харесай

Димитър Стоянов, главен секретар на президента: Българската авиация наистина е пред приземяване

София. Българската авиация в действителност е пред приземяване и сега тя се крепи само и единствено на плещите на българските водачи и на инженерно-техническия състав, които удължиха ресурса на самолетите МиГ-29, Су-25, Ан-30, Ми-17. Това разяснява в предаването „ Неделя 150 “ по БНР основният секретар на президента Димитър Стоянов, който е и някогашен началник на плана за избор на нов вид военен аероплан.
„ Комисията, която беше основана в Народното събрание, излезе с предложение към Министерството на защитата да рестартира плана. Горещият картоф в този момент е в градината на министър Каракачанов. Той би трябвало да вземе решение от кое място ще тръгне планът, той ще би трябвало да вземе решение дали да форсира процеса. Ако процесът не бъде интензивен, България просто няма да има водачи, които да летят с тези самолети “, съобщи той.
За ремонта на самолетите, с които разполага армията ни, Стоянов разяснява: „ В момента тези самолети, те са хубави МиГ-29, Су-25 са прелестни самолети. Те са били прелестни обаче за времето си, за 80-те години. Това е все едно да ремонтираме Правец 82 и да работим в актуалните дни с него. Едва ли може да движи Уиндоус, надали може да качи актуалния пакет. По същия метод и тези самолети. Да, те имат своите качества, своите благоприятни условия, само че на равнището от 80-те години. Няма аероплан в западна страна, който да не е осъвременен повече от 30 години. Това е неуместно. Да, би трябвало да се ремонтират самолетите за опазване на качествата, въпреки и минимални, с които разполагаме, до идването на нов изтребител. За страдание, процедурата беше върната в изходна позиция “.
Димитър Стоянов отхвърли и обвиняванията против президента в лобизъм във връзка с избора на изтребител: „ На 13 май 2014-а година военачалник Радев като пълководец на Военновъздушни сили разказва в свое мнение какво съставляват самолетите „ Юрофайтър “ и в заключителната част на това мнение той предлага, за обезпечаване на равнопоставеност на всички страни-участници в този конкурс, да бъдат извършени такива срещи с изключение на с италианската страна, защото „ Юрофайтър “ е произвеждане на Италия, да бъдат извършени такива срещи и с Швеция, и със Съединени американски щати, и с Португалия. Тази информация е спестена. Месец по-късно ген. Радев написа така наречен опорни точки. Към тях в това писмо е добавено и мнение за самолетите „ Грипен “. Първата част е позитивната страна, а втората част – надлежно минусите, които имат тези самолети. Едва ли човек, който лобира и е потупван по рамото с 5 млн. лева, би си разрешил да уточни тези негативни страни на самолетите „ Грипен “.
Цяла плеяда са издигнати, като се стартира от господин Цветанов и се стигне до самата комисия за поддържане на едни опорни точки, свързани с лобизъм на президента, с присъединяване на президента в избора на съответен вид аероплан. В реалност не е тъкмо по този начин. Г-н Цветанов е привикнал да дава едни предварителни " присъди ". /…/ Предварителните „ присъди “ бяха произнесени още преди да се срещнат с цялостната документи. Членовете на комисията по този начин и не можаха да схванат защо става въпрос изобщо с работата на експертната група, с тези документи. Те работиха изборно, вадиха елементи от документи и ги представяха с една единствена цел – да бъде изопачена истината, да бъде показано и затвърдено някакво отрицателно отношение към президента Радев. Това бяха неща, авансово готови, и бяха спуснати като опорни точки “.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР