София. България става много по-мила, когато сме далеч от нея.

...
София. България става много по-мила, когато сме далеч от нея.
Коментари Харесай

Пламена Пейкова, студент в чужбина: България става много по-мила, когато сме далеч от нея

София. България става доста по-мила, когато сме надалеч от нея. Това сподели за празничното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ по случай празника 24 май – Пламена Пейкова, студент в Глазгоу, Шотландия. Усещането да празнуваш 24 май в чужбина е доста по-различно, тъй като сънародниците ни отвън граница са надалеч от българската просвета, манталитета и живота в България, съгласно нея. Въпреки всичко това доста хора се пробват да задържат духа на празника и да го предадат на своите деца и близки, които са около тях в чужбина.

„ Има доста Българи в Шотландия, както и в цяла Англия. Най-красивото нещо, съгласно мен е, че хората се пробват да запазят връзките си с България и да поддържат контакт с българите, с цел да може да запазят всички тези обичаи. Българските обичаи се съблюдават, а в Шотландия съвсем за всеки православен празник българите се събират. Дори за Великден тази година се отслужи литургия. Много е забавно по какъв начин в действителност тези обичаи се резервират и е толкоз красиво, тъй като хората въпреки всичко съумяват да се запазят. “, сподели още тя.

Пламена Пейкова акцентира, че българите с горест се връщат към спомените, когато са надалеч от родината си, а желанието да се върнат още веднъж в родината си се подвига от ден на ден и повече, само че за жал пандемията от COVID-19 сега пречи на това завръщане. Тя посочи, че желанието й да преодолее себе си и да излезе от зоната си на комфорт я карат да замине за Глазгоу, което пък й дава опция да се запознае с доста нови хора.

„ Със сигурност не е елементарно, само че това ми даде нов светоглед и ме накара да помисля какво мога да трансформира, когато се върна и даже ускорява желанието ми да се върна в България, и да направя повече от това, което другояче бих направила “, акцентира тя.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР