София. Азербайджанската демократична република (АДР) е създадена на 28 май

...
София. Азербайджанската демократична република (АДР) е създадена на 28 май
Коментари Харесай

Рауф Алиев, Азербайджан: Азербайджанската демократична република е първата демократична държава на Изток

София. Азербайджанската демократична република (АДР) е основана на 28 май 1918 година като първата демократична страна на Изток. Това сподели Рауф Алиев, ръководител на Групата за другарството Азербайджан – България на Милли Меджлис на Република Азербайджан, в изявление за предаването “Азербайджан – чужд и непосредствен ” на Радио “Фокус ” във връзка Деня на независимостта на страната, който се отбелязва през днешния ден.

„ Провъзгласяването й се случва при започване на ХХ век, когато политическият ред в света се построява отначало, и поставя основа на историческа самостоятелност на нашия народ, както и извънредно обогатява летописа на националната държавност. 28 май – Денят на републиката е денят на основаването на Азербайджанската демократична република. Азербайджанският народ, който от епохи живее с фантазията за независимост и самостоятелност, реализира фантазията си майските дни при започване на ХХ век. За първи път на Изток е оповестено основаването на самостоятелна република, учредена на демократични всемирски полезности. Създаването на АДР се трансформира в нов стадий от живота на нашия народ през ХХ век и е историческо събитие. АДР просъществува 23 месеца, само че през това време републиката съумява да направи доста неща. Прието е държавното знаме на Азербайджан, учредено е азербайджанското поданство и е основана нашата национална войска. За къс интервал от време са били признати над 200 закона. АДР е образец за една нова страна и общество, сплотяващо както европейските демократични полезности, по този начин и особеностите на източната просвета. “
Рауф Алиев добави още, че през октомври 1991 година за повторно през ХХ век азербайджанският народ афишира своята самостоятелност. 1990-2003 години са години на възобновление и развиване в историята на Азербайджан. Периодът след 2003 година се смята за продължение на огромния път.

„ Г-н Илхам Алиев, откакто получи поддръжката на по-голямата част от народа и е определен за президент на Република Азербайджан през 2003 година, непрекъснато се концентрира върху развиването на всички браншове на стопанската система, изключително на нефтения бранш, както и върху възстановяване на общественото богатство на хората. “

Въпреки продължаващата икономическа и финансова рецесия заради пандемия от Ковид в света, достиженията на Азербайджан са регистрирани от авторитетни интернационалните организации, сподели още Рауф Алиев.

„ Според отчета на Световната банка " Doing Business " Азербайджан се подрежда на 28-мо място от 190 страни. Азербайджан е включен в листата на най-реформаторските страни. Според някои параметри от отчета на Световния стопански конгрес в Давос Азербайджан е измежду 74-те развити страни в света. Азербайджан се подрежда на второ място в света по електроснабдяване на популацията. Той е петият по величина модернизатор в света във връзка с отговорността на държавното управление за осъществяваните промени. Азербайджан заема 10-то място във връзка с дълготрайната тактика на държавното управление. Той е на 11-то място по обезпечаване на политическата непоклатимост на държавното управление. Показателите за инфраструктурни планове също са доста високи “, посочи Рауф Алиев.

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР