София. Ако погледнете инфлацията, която е големият въпрос в последно

...
София. Ако погледнете инфлацията, която е големият въпрос в последно
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Страните с валутен борд и влезли в еврозоната относително неконвергирали се, не са достигнали средните нива на доходи там

София. Ако погледнете инфлацията, която е огромният въпрос напоследък, страните, които са като България – били са във валутен ръб и са влезнали в еврозоната релативно неконвергирали се, не са достигнали междинните равнища на приходи на еврозоната. Това сподели Стоян Панчев от Института за пазарна стопанска система в дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ . „ Това са Литва и Естония – страните, които имат най-висока инфлация сега в еврозоната. Даже в цяла Европа. Естония има по-висока инфлация от Руската федерация сега. Последните данни на „ Евростат “ са 19% инфлация в Естония “, даде образец той.

Той се базира на теза на доцент Красен Станчев, съгласно който Хърватия, за разлика от България бърза за влизане в еврозоната, тъй като има проблеми с дълга. „ Надява се по някакъв метод еврозоната да подкрепи този възходящ дълг. Той е 80% от Брутният вътрешен продукт, нашият към момента е към 30%. Те съгласно мен погрешно се надяват на някаква форма на тласък, на помощ от Европейската централна банка за преодоляване на този дългов проблем, който поражда към този момент при тях. Ние сме в разнообразни обстановки “, изясни Панчев и посочи, че Хърватия нямат валутен ръб.
„ Хърватската централна банка не е известна със същото равнище на дисциплинираност, каквото дава валутният ръб “, разяснява той и прибавя, че макар че сме влезнали дружно в ERM2, тръгваме от разнообразни позиции.
Милослава АНГЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР