София. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 20.3%

...
София. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 20.3%
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 20.3% , за „Има такъв народ“ - 18.2%, а за БСП - 14.4%

София. Ако изборите бяха през днешния ден, за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 20.3%, за „ ИТН “ - 18.2%, а за Българска социалистическа партия - 14.4%. Това сочат резултати от проучване на електоралните настройки преди старта на предизборната акция, извършено от „ Алфа рисърч “ в интервала 30 май – 7 юни 2021 година Изследването се разгласява на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. То е извършено измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

„ Дните преди формалния старт на акцията за предварителните парламентарни избори на 11 юли се характеризират с каскада от знакови събития, които оказват мощно, само че и разнопосочно въздействие върху публичната атмосфера и настройките на гласоподавателите. Ускореното разбъркване на икономическите и политически пластове, както и предстоящият резултат на доминото, вършат електоралната картина извънредно нестабилна, заредена с капацитет за внезапни и бързи промени “, показват от „ Алфа рисърч “.

Националното представително изследване на обществено-политическите настройки, което „ Алфа Рисърч “ обичайно организира преди старта на изборната акция, е осъществено в интервала 30 май – 7 юни измежду извадка от 1007 пълнолетни жители. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Проучването обрисува съотношението на политическите сили дни преди началото на акцията, само че редица знаци в него демонстрират висок коефициент на нестабилност и отсрочване на финалното решение, дали и за кого да се гласоподава. Което значи, че до последния ден преди 11 юли е допустима преориентация на гласоподавателите и преливане на гласове от една партия в друга.

Към момента 53,2% от интервюираните декларират твърдата си увереност, че ще гласоподават на предварителните избори. Това съставлява растеж от към % и половина по отношение на изследването преди старта на акцията за постоянните избори на 4-ти април. Логично е в хода на акцията да се чака известно повишение на тази интензивност, само че фактори като вотът в чужбина и подвижността при започване на летния интервал, които не е допустимо в този момент да бъдат с акуратност планувани, могат да наклонят везните на интензивността, и надлежно, поддръжката за едни или други партии.

Допълнителен детайл на неустановеност внася делът на нерешилите. Засилената политическа борба консолидира протестния и коренен избор, само че дистанцира част от по-умерените гласоподаватели. Между 13 и 15 на 100 от искащите да гласоподават, към момента не са взели дефинитивно решение за кого. Това важи с особена мощ за две групи гласоподаватели – тези, които наблюдават с внимание развиването на обстановката след глобите на Съединени американски щати по закона „ Магнитски “ и част от гласоподавателите на Има Такъв Народ.

Моментната фотография демонстрира следните стартови позиции на главните политически сили:
- 20.3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред Има Такъв Народ - 18.2%. Анализът откроява няколко забавни трендове зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След оповестяването на глобите на Съединени американски щати против Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ понижава с 2%, което е най-същественият му спад за толкоз къс интервал. Доскорошните ръководещи губят позиции, с изключение на в София, към този момент и в регионалните градове. Твърдите им симпатизанти са мощно мобилизирани, само че по-широката външна страна може и да не отиде до урните.
- Отсъствието на Има Такъв Народ от медиите и обществените диспути, изключително в интервал, в който имаше засилен интерес към открити полемики, не му разрешава да разшири доста позициите по отношение на тези от 4-ти април (ръстът е с към 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи главно на отлив от него, в сравнение с пробив на Има Такъв Народ. Неяснотата по отношение на електоралната поддръжка сe усилва от спорните сигнали за бъдещето на мощната фигура в Има Такъв Народ – Слави Трифонов. Екзит половете демонстрираха, че към 20% от гласоподавателите на Има Такъв Народ са взели решение да гласоподават за тази партия в последните дни преди вота. Такава готовност не може да се изключи и в този момент, само че разколебаването при започване на акцията, изключително измежду тези, които наблюдават по-отблизо политическия живот, способства за евентуална летливост на този избор и допустима преориентация към други протестни партии.
- На старта на акцията Българска социалистическа партия е трета с поддръжка от 14.4%. За момента, даже и в новия си формат, тя не съумява да усили резултата си от изборите на 4-ти април, заради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от гласоподавателите от вътрешно-партийните връзки, от друга - радикализирането на лявото и възходящата настройка да се гласоподава за извънредно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в границите на акцията Българска социалистическа партия да наложи по-убедително определената формула за присъединяване в изборите, а процесът на легитимирането й чрез служебното държавно управление като част от партиите „ антистатуквото “, да спомага за привличане на колебаещи се гласоподаватели от други партии.
- „ Демократична България “ затвърждава и усъвършенства позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласоподават. Обратно на ГЕРБ, след глобите на Съединени американски щати и декларираната от тях поддръжка за решителни антикорупционни политики, тя консолидира спомагателна поддръжка. Разширява въздействието си в регионалните центрове и изключително – измежду хората с по-високо обучение.
- В началото на акцията Движение за права и свободи остава пета политическа мощ с 9.9% поддръжка. Обичайно Движението ускорява позициите си в края на акцията и изключително – при вота от чужбина, каквито поръчки бяха дадени и в този момент. Предвид цялостното разбъркване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали Движение за права и свободи ще успее да ги осъществя, или, както и на 4-ти април, ще събере релативно по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е допустимо да възникне доста забавна обстановка на свръх конкуренция, заради доближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, Демократична България и ДПС) сигурен участник в идващия парламент.
- „ Изправи се! Мутри вън! “ събира 5.3% поддръжка. До огромна степен неговите гласоподавателите са със подобен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и мощно мобилни, заради което е допустимо преливане сред тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата подвижност на вота за тази групировка дефинира и по-високите амплитуди, към които тя може да се движи.
- Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават все още под 4%-та преграда. Обединението на Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%. Всички тези обединения взаимно си „ крадат “ избор, само че според от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в положение даже да лишават гласоподаватели от Българска социалистическа партия, или от протестните партии.

На старта на акцията за 46-то Народно заседание още веднъж се обрисува фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и офанзивите против ГЕРБ водят до спад, само че не и до срив в поддръжката му. С висока степен на възможност партиите на митинга ще бъдат в по-добри позиции в идващия парламент. При избрани условия е допустимо и по-силно доближаване на позициите сред тях.

Очакванията на болшинството от българите са идващия парламент да излъчи държавно управление. Макар и позитивните оценки за служебното държавно управление да преобладават над негативните (33.1%: 23.0%), болшинството имат спорно мнение (43.9%) за него. Което също стимулира настройките да се излъчи постоянно държавно управление с настоящ парламент.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР