София. 92% от бежанците от Украйна в България са жени

...
София. 92% от бежанците от Украйна в България са жени
Коментари Харесай

ВКБООН и УНИЦЕФ в България откриват Центрове за подкрепа на бежанци от Украйна „Blue Dot“

София. 92% от бежанците от Украйна в България са дами и деца

Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) и Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) в България, в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК), Съвета на дамите бежанки в България (СЖББ) и представители на общността на бежанците, отвориха Център за поддръжка на бежанци „ Blue Dot “ („ Синя точка “). Пространството, общително предоставено от БЧК, се намира в централата на организацията в София и беше намерено в наличието на вицепремиера Калина Константинова.

Центровете „ Blue Dot “ са безвредни пространства за протекция и съществени услуги, които се разкриват в страните, приемащи бежанци от Украйна, в това число Полша, Румъния и Молдова. В тях се дава информация, правни препоръки, психосоциална поддръжка, идентифициране и ориентиране към услуги за деца, дами, фамилии и други групи, изложени на характерен нараснал риск, до момента в който бягат от спора в Украйна. Центровете „ Blue Dot “ допълват поддръжката от националните държавни управления и са проведени в съгласуваност с държавните управляващи и други сътрудници по основните директни направления и дестинации, с цел да оказват помощ на децата и фамилиите в потребност.

Освен заработилия през днешния ден Център „ Blue Dot “ в централата на БЧК, ВКБООН и УНИЦЕФ към този момент откриха подобен център за информация и психосоциална поддръжка и в спешния център на Централната жп гара в София и на граничния пункт в Дуранкулак, където бежанците могат да получат правна, обществена и психическа поддръжка.

„ Вдъхновяващо е да забележим държавното управление и хората в България, които топло приветстват и оказват помощ на бежанците от Украйна в тези изключителни времена “, съобщи координаторът по изключителни обстановки към ВКБООН Такеши Морияма. „ В дух на взаимност усилваме поддръжката към националните старания. Центровете „ Blue Dot “ ще усилят координацията измежду оптимално необятен кръг от сътрудници, с цел да оказват помощ на всички бежанци, които имат потребност от поддръжка, под един покрив “, означи той.

Само за малко над два месеца войната в Украйна принуди над 5,7 млн. души, половината от които деца, да избягат зад граница в търсене на сигурност. Други 7,7 млн. души са разселени вътре в Украйна.

„ Това е най-бързо разрастващата се рецесия, обвързвана с разселване, от Втората международна война насам и децата заплащат най-високата цена “, съобщи представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. „ Децата, принудени да изоставен домовете си поради насилието, имат потребност от безвредно и умерено място, където могат да поиграят и поговорят с грижовни хора. В Центровете „ Blue Dot “ има и специфичен детски ъгъл и психолози, които могат да успокоят децата и да дават жизненоважна поддръжка за психологичното здраве, с цел да им оказват помощ да се възстановят от контузията “, добави тя.

България поддържа и е приела над 102 000 бежанци от Украйна, които са останали в страната. Четири от всеки 10 украински бежанци в България са деца. България е преди всичко по % предоставени регистрации за краткотрайна протекция в Европа.

Националните управляващи осигуриха бърз достъп до територията на страната и поддръжка, а доброволци дават жизненоважна помощ през цялото време на спора. Държавните институции, локалните управляващи, неправителствените организации и гражданското общество работят ръка за ръка и способстват за помощта към бежанците от Украйна.

Центровете „ Blue Dot “ поддържат тези старания и се намират тук-там, където експерти от БЧК, БХК, СЖББ и други дейни организации оферират на терен правна помощ и съвещания, разпознават услуги за хора в нараснал риск, дават информация за налични услуги и права, психическа и психосоциална поддръжка, разполагат и с детски ъгъл, който предлага игри и занимания за децата.

Кризата с бежанците от Украйна е и рецесия за закрилата на дамите и девойките.

При спор и разселване рискът от принуждение, учредено на пола, трафик на хора, злоупотреби, психическа контузия и делене от фамилията се усилва. Имайки поради профила на бежанците по пол – 92% от бежанците от Украйна в България са дами и деца, този риск се покачва.

Информация и услуги за уязвими дами и деца, жертви на принуждение, учредено на пола, и други уязвими бежанци могат да бъдат открити в Центровете „ Blue Dot “.

Агенциите на Организация на обединените нации възнамеряват да отворят такива центрове също и на граничния пункт в Русе, както и във Варна и Бургас в идващите седмици.

За УНИЦЕФ
Вече 75 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, с цел да доближи до най-уязвимите деца. В над 190 страни и територии работим за всяко дете, на всички места, с цел да създадем по-добър свят за всеки. За повече информация за УНИЦЕФ посетете www.unicef.org.

За ВКБООН
ВКБООН, Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, управлява интернационалните дейности за протекция на хората, принудени да изоставен домовете си поради спор или гонене. Предоставяме животоспасяваща поддръжка, като заслон, храна и вода, оказваме помощ за отбраната на главните човешки права и създаваме решения, които подсигуряват, че хората ще разполагат с безвредно място, което да нарекат собствен дом, където могат да изградят по-добро бъдеще. Работим също и да подсигуряваме, че лицата без поданство ще придобият такова. За повече информация за ВКБООН посетете www.unhcr.org
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР