София. 9% ДДС означава висока събираемост на данъка. Това каза

...
София. 9% ДДС означава висока събираемост на данъка. Това каза
Коментари Харесай

Мариана Кукушева, НБСХС: 9% ДДС означава висока събираемост на данъка

София. 9% Данък добавена стойност значи висока събираемост на налога. Това сподели за дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ Мариана Кукушева, ръководител на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).

„ Всяка партида самун излиза с друга себестойност, това води до изключителни терзания и до деформиране на търговски практики. Говоря за хляба, само че обстановката с останалите храни не е по-различна. 9% Данък добавена стойност на съществени или на всички храни значи повишение на платежоспособността или повече пари в потребителите за покупка на повече артикули. Това значи за бизнеса един наличен предел, който ще бъде употребен за повишение на работните заплати. Нашите чиновници и служащи също са консуматори и те усещат удара на инфлацията, който сега е в границите на 30%. Прогнозата на Световния снабдителен съвет на Организация на обединените нации е, че ще продължи да се покачва цената на съществени хранителни първични материали с същински генезис, т.е. не заместители. Тази наклонност е обрисувана в границите на идващите 5 години. 9% Данък добавена стойност значи висока събираемост на налога. Ако някой икономист твърди, че Данък добавена стойност ще бъде понижено като пари приходи, не е прав, тъй като данъчната основа пораства и паричният поток, който влиза в хазната, е доста по-голям “, разясни тя.

„ Ако се направи реверансът за 9% Данък добавена стойност върху храните, това значи осветляване на сивата стопанска система, която България сега е в границите на към 30%, без да имаме претенцията за безспорна представителност. Данните, с които боравят Национална агенция за приходите и Министерството на финансите, са безусловно конфиденциални и ние вършим частично разбори на пазара, без да имаме претенцията за безспорна представителност “, сподели още Марияна Кукушева.

Според нея 9% Данък добавена стойност ставка е прожектор, осветяващ пазара: „ Високото ползване мисля, че го видяхме в границите на горещото лято, което имахме. Няма по какъв начин да разясняваме, че 9% на Данък добавена стойност ставка би съдействала за деформиране на пазарни практики. Точно обраното – това е един прожектор, който ще освети пазара и ще покаже веригата на доставки в цялата светлина и в цялата акцентност “.

„ През есента коментирахме, че себестойността на хляба от годишна продукция 2021 година ще бъде изменена и то фрапантно. Казах към този момент, че над 150% е покачена цената на главната суровина за нас, каквато е брашното. При този ритъм на работа на свободната енергийна борса, която в пиковите часове цената на тока минава 700 лева без Данък добавена стойност, няма по какъв начин да разясняваме, че себестойността може да бъде преглътната от доставчиците. Тя неизбежно провокира съответното нарастване на пазара на хляба, тъй че потребителят да усети по джоба си това нарастване. Пазарното държание е строго самостоятелно за всеки български хлебопроизводител и ние не можем да приказваме за единна ставка на нарастването, в случай, че всеки хлебопроизводител има своята себестойност и своето пазарно държание. Проблемът не е просто в достигнатите цени досега, казусът е, че няма предсказуемост, че цената на газа продължава да се усилва,която въздейства и на цената на тока, че търсенето на сила става все по-голямо в енергийните месеци, в които се намираме, и в това време ние продължаваме да сме постоянни данъкоплатци. Като такива желаеме страната да премисли метода, по който ще подтиква обществено уязвимите групи хора, каквито са българските пенсионери, тъй че те да могат да поемат натиска на инфлацията “, изясни Кукушева.

Тя добави, че свободен пазар значи и свободно използване на обществени ограничения за хората, които са в неравностойно обществено състояние.

Милослава АНГЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР