София. 373 са обявените места за курсанти в трите висши

...
София. 373 са обявените места за курсанти в трите висши
Коментари Харесай

Кандидатите за висше военно образование могат да избират от над 20 специализации в три висши военни училища за учебната 2022/2023 г.

София. 373 са оповестените места за курсанти в трите висши военни учебни заведения за образователната 2022/2023 година допълнително от 20 разнообразни специализации. Това оповестиха от Министерството на защитата . Всички те са за постоянна форма на образование. Желаещите към този момент могат да аплайват за тях в акциите за ранен и постоянен банкет на Националния боен университет „ Васил Левски “, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Г. Бенковски “. Със заповед на министъра на защитата от 20 януари са оповестени декларираният брой места за банкет на цивилен лица във висшите военни учебни заведения за образование като курсанти в постоянна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ в професионално направление „ Военно дело “ по специализации от специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “ за образователната 2022/2023 година.

В съпоставяне с предходната образователна година Националният боен университет „ Васил Левски ” усилва местата за курсанти от 231 на 274 по 15 разнообразни специализации.

Най-голям брой от тях са за „ Полева артилерия ” (47 места); „ Военни информационни и осведомителни системи – Компютърни системи и киберсигурност ” (34 места); „ Противовъздушна защита на войските ” (31 места); „ Мотопехотни и танкови войски ” (26 места); „ Инженерни войски ” (24 места); „ Военни информационни и осведомителни системи – Комуникационна техника и технологии ” (23 места); „ Материални запаси, напредване и превоз ” (19 места); „ Танкова и автомобилна техника ” (16 места); „ Наземно основани средства за противовъздушна защита и противоракетна защита ” (15 места) и други

Във Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров ” са оповестени общо 56 места по специализациите: „ Медицинско обезпечаване на въоръжените сили “ – 20 места, по 10 за „ Корабоводене за Военноморските сили ” и „ Корабни машини и механизми за Военноморските сили ” и по 8 за „ Военноморски информационни и радиотехнически системи “ и „ Кибероперации “.

Във Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски ” са оповестени общо 43 места. Най-много от тях са за специализацията „ Летец-пилот ” – 27 места (От тях за Министерството на защитата са 23, а за Министерството на вътрешните работи – 4 места за летец-пилот на хеликоптер). Останалите специализации са по 6 места за „ Комуникационни, осведомителни и навигационни системи “ и по 5 места за „ Радиоелектронно съоръжение на летателни апарати ” и „ Авиационно въоръжение ”.

Курсантите във висшите военни учебни заведения са на цялостна държавна прехрана до момента в който се образоват. Те получават висше обучение за образователно-квалификационна степени „ бакалавър ” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на образование на курсантите за всички военни специализации е пет години. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки учебен срок и постоянна изпитна сесия курсантите употребяват почивка от 30 дни.

Ежегодно се организират стажове и образователни практики във военни формирования и цивилен институции. Прилага се и междудържавна договореност за продан на обучаеми и преподаватели с задгранични университети. Висшите военни учебни заведения интензивно вземат участие в стратегия „ Еразъм+ ” за продан на обучаеми и преподаватели.
По време на образованието курсантите имат право на гратис модерно обзаведени общежития, столово хранене и служебно облекло. Също по този начин те имат месечна стипендия и благоприятни условия за образование и специализации в страни на Европейския съюз. Висшите военни учебни заведения оферират още безвъзмезден достъп до интернет, добре поддържана полигонна и тренажорна база, съвременна учебно-материална база, развита библиотечна и компютърна система и центрове с отлични условия за спорт (фитнес зали, плувни басейни, спортни площадки и др.).

По време на образованието си курсантите имат опция за участия в взаимни учения, проучване и потребление на разнообразни типове въоръжения (стрелкови оръжия, бойна техника, артилерийски системи и др.) и получават документ за притежаване на британски език STANAG.

Сред главните преимущества на завършващите висши военни учебни заведения са обезпечената реализация и ясното кариерно развиване. Непосредствено след дипломирането си приключилите висше военно обучение получават и назначенията си като офицери във военните формирования.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР