София. 15-ти декември е крайният срок за кандидатстване на малките

...
София. 15-ти декември е крайният срок за кандидатстване на малките
Коментари Харесай

До 15 декември розопроизводителите могат да кандидатстват за помощ от „SOS Българска роза“

София. 15-ти декември е крайният период за кандидатстване на дребните розопроизводители за еднократната помощ от „ SOS Българска роза “, оповестиха от пресцентъра на акцията .

Инициаторите на акцията от „ Българска розова котловина “ организираха разяснителни срещи в Стрелча, Клисура и Пирдоп. Земеделските стопани се оповестиха и в поддръжка на предложенията на сдружението за промени в Стратегията за развиване на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 година

Помощ от дарителската акция ще получат производители с насаждения до 30 дка., които могат да потвърдят осъществен розов цвят на цена под 2 лева./кг. след попълване на.
„ Все още не сме събрали цялата сума, която предвиждаме, че ще е нужна, с цел да се компенсират всички, които дават отговор на изискванията, само че имаме вяра, че това ще се случи и след 15-ти декември започваме разпределението на средствата, с цел да не бавим хората, тъй като ни чака тежка зима! “, сподели Владимир Стоянов – основател на акцията и ръководител на съдружие „ Българска розова котловина “.

Срещите на розопроизводителите станаха мотив и за пускане на в поддръжка на 5 ограничения, препоръчани от сдружението за промени в държавната Стратегия за розопроизводството.

Те упорстват да бъде открито количеството и качеството на остатъците от розово масло посредством „ Държавна лаборатория Българска роза “, с цел да се обясни дали е налице свръхпроизводство. Настояват и за транспарантен механизъм за финансова поддръжка на бранша посредством Българската банка за развиване, както и за смяна в метода на финансиране на розопроизводителите от страна на страната, като това да става въз основата на количество осъществен розов цвят, а не на база повърхност на насажденията, както е все още.

Браншът желае още и поддръжка за присъединяване на интернационалните изложби посредством Държавната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, както и отпадане на планувания в тактиката мораториум за нови насаждения.

Инициаторите от съдружие „ Българска розова котловина “ изпратиха писмо до Министерство на земеделието, храните и горите с тези оферти на 8 ноември, само че към момента не са получили отговор от ведомството. Надяват се, че след подписката, ще им извърнат внимание.
„ Виждам, че у хората към момента има вяра. Трудно им е, докарани са до обезсърчение, само че не се отхвърлят и това ни дава тласък да продължаваме и ние да се борим гласът на българския розопроизводител да бъде чут “, добави Стоянов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР