Соевото мляко представлява млекоподобна напитка, която се извлича от зърната

...
Соевото мляко представлява млекоподобна напитка, която се извлича от зърната
Коментари Харесай

Соево Мляко

Соевото мляко съставлява млекоподобна напитка, която се извлича от зърната на соята. Както соята, по този начин и соевото мляко произлиза от Китай, от регион, в който соята пораства изцяло естествено и е използвана като храна дълго преди да се появят първите писмени доказателства за това. Само по себе си соевото мляко няма нищо общо с същинското мляко, а наименованието му на китайски „ доудзян “ значи сок от соя. Соевото мляко се получава от накиснати соеви зърна във вода, които се смачкват с вода, а получената каша се пресова и прецежда. Готовата напитка от зърната е соево мляко.

Производството на соеви артикули в Китай датира от незапомнени времена. Специално за соевото мляко, най-ранното доказателство за неговото изразходване е стенна живопис, на който ясно се вижда кухня, в която която се вършат соево мляко и сирене. Този стенна живопис датира от времето на династията Хан, която ръководи Китай сред 25 и 220 година. През 16 век поетът Су Пин написа своята „ Ода за тофу “. Най-ранната европейска разработка за соево мляко е от 17 век.

Състав на соевото мляко

 Краве и соево мляко

Соевото мляко е извънредно хранително. Подобно на кравето мляко, соевото има към 88.6% водно наличие, само че второто има към 50% повече белтъчини, в състава на които влизат всички 8 на брой незаменими аминокиселини. Освен това соевото мляко съдържа 16% по-малко въглехидрати, 24% по-малко мазнини, цели 15 пъти повече желязо и редица други значими витамини. Соевото мляко е доста по-малко калорично от кравето, а в него отсъстват холестерол и лактоза.

То е доста скъп източник на витамин Е и лецитин. Съдържанието на пестициди и разнообразни селскостопански химикали е към 10 пъти по-ниско, отколото при краве мляко. Соевото мляко обезпечава на организма витамини от В-групата, ненаситени мазнини, пребиотичните захари рафиноза и стахиоза. В соевото мляко не се открива млечна захар, което го прави уместно за хора с лактозна нетърпимост.

Избор и предпазване на соево мляко

Соевото мляко може да се закупи както натурално, по този начин и подсладено в разнообразни усети /шоколад, ванилия и др./ от редица биомагазини, както и по-големите хранителни вериги. В нашата страна то занапред набира от ден на ден и повече последователи.

В Китай обаче то се продава на всички места, най-често в магазините за тестени закуски. Предлага се топло и студено. Купувайте соево мляко единствено с обезпечен генезис и качество, обръщайте внимание на етикета, върху който би трябвало да са упоменати период на валидност и производител. Съхранявайте соевото мляко съгласно напътствията на опаковката.

100 г соево мляко съдържа 45 ккал, 3.7 г белтъчини, 2.2 г мазнини, 0 г холестерол, 120 мг калций, 0.6 г фибри, 0.06 г натрий, 2.4 г въглехидрати.

Соево мляко в кулинарията

 Соеви артикули

Соевото мляко има друг усет от кравето мляко. В някои случаи усетът му е много мъчно допустим за хората. Именно това постанова честото му овкусяване с плодова, ванилова или шоколадова есенция, което го прави по-лесно за консумация. Киселото соево мляко има по-мек усет, заради което е по-добрият избор спрямо елементарното соево мляко. Соевото мляко е отличен заместител на животинските млека, което го прави подобаващ техен заместител във всевъзможни предписания – от елементарни сладкиши, до солени ястия.

Соевото мляко може да се подготви и в домашни условия. За задачата са ви нужни пресни соеви семена, които се накисват в чиста вода за няколко часа. Пюрират се и се отцеждат, а получената течност се нагрява за малко време до температура към 135-150 °C. Най-хубаво е да си приготвите сами домашно соево мляко, тъй като домашното мляко е по-полезно от това, което се продава в магазините. Ако желаете да си приготвите соево кисело мляко, прибавете в него 1 с.л. мед, която ще послужи за храна на стартерните бактерии.

Ползи от соевото мляко

 Пиене на соево мляко

Поради другите потребни субстанции, които влизат в състава на соевото мляко, то се счита доста добър лековит артикул. Голяма част от японските учени го предлагат при диабет, малокръвие, хипертония и сърдечно-съдови болести. Соевото мляко е богато на изофлавони – естествени фитоестрогени, които имат позитивно деяние върху сърцето и имунната система. Освен това те имат антиканцерогенно и антирадикалово деяние, покачват настроението и тонуса. Вече споменахме, че соевото мляко е отлична опция за тези, които страдат от лактозна нетърпимост.

Според някои от последните проучвания соевото мляко е доста потребно и за черния дроб. Соевите протеини, които се намират в него, оказват помощ за намаляването на насъбраните нездравословни мазнини в черния дроб с към 20%. Става ясно, че соята има предпазен резултат против развиването на мастно чернодробно заболяване.

Хранителните белтъчини и влакнини в соевото мляко понижават равнищата на триглицеридите и неприятния холестерол. Смята се, че потреблението на две чаши соево мляко на ден облекчават горещите талази по време на климактериум.

Вреди от соевото мляко

Въпреки че соевото мляко има беспорни позитивни резултати върху здравето, то крие и редица опасности за здравето. На първо място, в състава му влиза прекомерно доста фитинова киселина, която не може да се унищожи посредством топлинна обработка. Тази киселина затруднява усвояването на доста значими железни йони – калциеви, цинкови, стоманени, манганови и други

Освен това в соята се съдържат субстанции, които попречват усвояването на значими витамини – А и В1. Резултатът от това е отрицателно влияние върху щитовидната жлеза. В доста случаи се следят алергични реакции, които са провокирани от соевите белтъчини.

Въпреки своите питателни свойства, соевото мляко не може да размени изцяло кравето мляко.

Според някои от последните изследвания се оказва, че соевото мляко е нездравословно за зъбите. Бактериите от соевото мляко създават 6 пъти повече киселина, която предизвиква кариес. Поради тази причина зъболекарите не предлагат соево мляко на дребни деца, тъй като резултатът върху зъбите е мощно отрицателен.

Вижте всички вкусни оферти за веган предписания, в които може да вложите соево мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР