Сочи. Тристранните преговори между руския президент Владимир Путин, президента на

...
Сочи. Тристранните преговори между руския президент Владимир Путин, президента на
Коментари Харесай

ТАСС: Лидерите на Русия, Армения и Азербайджан преговарят в Сочи

Сочи. Тристранните договаряния сред съветския президент Владимир Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и арменския министър председател Никол Пашинян, планувани за годишнината от подписването на декларацията за преустановяване на огъня и всички военни дейности в зоната на спора в Нагорни Карабах, започнаха в Сочи, предава TACC

Както беше обявено по-рано в пресслужбата на Кремъл, срещата е инициирана от съветския президент. Очаква се водачите да създадат обзор на осъществяването на споразуменията от 9 ноември предходната и 11 януари тази година, както и да очертаят по-нататъшни стъпки за подсилване на стабилността и определяне на кротичък живот в района. В същото време особено внимание ще бъде отделено на въпросите за възобновяване и развиване на търговско-икономическите и транспортните връзки.

Планирани са и обособени диалози сред Путин и Алиев и Пашинян.

Припомняме, че обстановката в зоната на спора към Нагорни Карабах ескалира на 27 септември 2020 година и в района започнаха дейни военни дейности. На 9 ноември същата година беше подписано тристранно изказване от президента на Русия, президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения, което направи допустимо постигането на цялостно преустановяване на военните дейности в зоната на спора.

Няколко месеца по-късно, на 11 януари, водачите на трите страни се събраха персонално в Москва. Преговорите се оказаха ползотворни - беше контрактувано основаването на работна група на равнище вицепремиери на трите страни, която ще се концентрира върху определяне на транспортни и стопански връзки в района.

Предстоящите договаряния ще отбележат първия тристранен контакт на водачите лице в лице от януари тази година. В същото време връзките сред Ереван и Баку остават обтегнати. През ноември в Сюникския граничен регион на Армения се водиха интензивни боеве сред въоръжените сили на Армения и Азербайджан.

Ереван съобщи, че азербайджанските военни са почнали атака надълбоко в територията на Армения. Държавната автомагистрала, свързваща столицата на републиката с южните региони на страната и Иран, се оказа под опасност. Баку упрекна за случая Армения, и съобщи за провокация на арменските въоръжени. Според Министерството на защитата на Азербайджан арменски военнослужещи са атакували постовете на азербайджанските военни.

Във връзка с тези събития съветският министър на защитата Сергей Шойгу организира телефонни диалози на собствен ред с сътрудниците си от Армения и Азербайджан. След това ръководителите на отбранителните ведомства на двете страни започнаха ограничения за стабилизиране на ситуацията на границата и обстановката се възстановява.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР