Сочи. Руският президент Владимир Путин се срещна с ръководителя на

...
Сочи. Руският президент Владимир Путин се срещна с ръководителя на
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Палестинският президент дойде при Путин за помощ

Сочи. Руският президент Владимир Путин се срещна с ръководителя на Палестинската национална администрация (ПНА) Махмуд Абас. Страните разискаха както въпросите на двустранното съдействие, по този начин и общото положение на процесите в Близкия изток., написа съветският вестник “Независимая газета “

Според известия в близкоизточните медии Абас се надява благодарение на Москва да окаже напън върху Съединените щати, където считат, че е пристигнало времето Палестина да прояви примирителност в договарянията с Израел. Самият факт на визитата на водача на ПНА сподели, че макар задълбочаващите се връзки с Тел Авив, Москва не отхвърля да поддържа Палестина.

Махмуд Абас не пътува постоянно в чужбина. Възрастта му(той е на 86 години), а не най-хубавото му здравословно положение, също въздейства: скорошна оставка заради неприятно здраве на водача на ПНА се предвижда от специалисти от повече от една година. Въпреки това той отиде в Русия, което единствено по себе си свидетелства за значимостта на визитата, най-малко за палестинския водач.

Трябва да се означи, че на 22 октомври Путин имаше среща с новия министър председател на Израел Нафтали Бенет. Израелската преса оцени това посещаване като триумф на ръководителя на държавното управление на еврейската страна. Неговият предходник и политически конкурент Бенямин Нетаняху също имаше положителни връзки с Кремъл.

Панарабският вестник Al-Sharq al-Awsat свързва визитата на Абас с договарянията през октомври. Изданието счита, че палестинският водач е желал да убеди Путин да ускори активността на медиаторите за интернационално споразумяване - Близкоизточната четворка. Освен Русия, тя включва Европейски Съюз, Съединени американски щати и Организация на обединените нации. По време на ръководството на Доналд Тръмп Вашингтон всъщност пренебрегва работата на този преговорен формат. Белият дом избира пряк контакт с Палестина, което Абас не харесва. В последна сметка Съединените щати към този момент реализираха редица решения, които не отговаряха на ползите на ПНА, като да вземем за пример преместването на американското посолство в Йерусалим.

Израелското изданиеThe Jerusalem Post от своя страна счита, че Абас е отишъл в Русия, с цел да изиска ходатайство във вътрешното палестинско споразумяване. Въпросът за провеждането на парламентарни и президентски избори в Палестина не е зарязан изцяло. На властта на Абас протяга ръка някогашният му съдружник Мохамед Далан. Той живее в ОАЕ и е в положителни връзки с Москва.

Остава неразбираемо дали Абас е постигнал задачите си по време на договарянията, отворени за пресата. Очевидно успеваемостта на диалога може да се реши в близко бъдеще. Лидерите на Палестина и Русия се поздравиха топло в резиденция „ Бочаров бързей “ и се съгласиха, че е належащо да се срещат по-често. „ Със сигурност би трябвало да се срещаме постоянно и да поддържаме връзките си. Много е значимо да обменим настоящата настояща обстановка за това по какъв начин се развива обстановката в Близкия Изток като цяло и в частност по палестинско направление “, сподели Путин. Той разгласи желанието си да възобнови допустимо най-скоро работата на междуправителствената комисия на Русия и Палестина, чиято активност беше прекратена поради пандемията. На срещата Путин означи, че се оказва забележителна поддръжка на съдружника в битката с ковид - в района са изпратени лекари, ваксини и медикаменти. Президентът на Руската федерация сподели, че в този момент търговията с Палестина е повишена с 30% по отношение на миналата година. Но, несъмнено, ключът за Абас е продължаващата политическа поддръжка на Русия по въпроса за признаването на Палестина. Путин означи, че разрешаването на спора би трябвало да се прави под егидата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Преди срещата Абас сподели, че Палестина желае интернационална мирна конференция " в сходство с интернационалните резолюции " и назова Путин нищо повече от " огромен другар ", който може да помогне в това. Все отново би трябвало да се означи, че приятелите на Русия в Близкия Изток в този момент са разнообразни. „ Тел Авив към този момент се трансформира в основен сътрудник на Москва в Близкия Изток “, сподели специалистът Кирил Семьонов. В диалог с НГ той акцентира, че това не пречи на Русия да продължи да поддържа Палестина, въпреки и не в толкоз експлицитна форма, както беше по времето на Съветския съюз. „ Но контактите към момента са дейни и в никакъв случай не са спирали, в това число с „ Хамас “, който в никакъв случай не е бил признаван за терористична организация в Руската федерация “, изяснява Семьонов.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР