Сочи. Президентите на Русия, Иран и Турция се съгласиха, че

...
Сочи. Президентите на Русия, Иран и Турция се съгласиха, че
Коментари Харесай

Владимир Путин: Русия, Иран и Турция са съгласни, чe на САЩ от Сирия ще има позитивен ефект

Сочи. Президентите на Русия, Иран и Турция се съгласиха, че изтеглянето на американските войски от Сирия ще докара до позитивен резултат. Това съобщи съветският президент Владимир Путин по време на тристранна среща на върха, предава TACC .
„ По време на диалозите те също по този начин бе разисквано по какъв начин оповестените проекти на Съединени американски щати да изтеглят американски войски от североизточните региони на страната ще се отрази на развиването на обстановката в Сирия. ” Според нашето общо мнение това ще бъде позитивна стъпка, ще помогне ще стабилизира ситуацията в този район на Сирия, където в последна сметка контролът на законното държавно управление би трябвало да бъде възобновен. "
Според президента Владимир Путин в диалозите е било разисквано даването на филантропична помощ на сирийците и улеснението на завръщането на бежанците в домовете им. Путин означи, че с поддръжката на страните от тройката Сирия е основала условия за настаняване на до 1,5 милиона бежанци.
" Но с цел да се усъвършенства радикално ситуацията в Сирия, да се отстранен неотложните обществени проблеми, да се съживи стопанската система, несъмнено, се нуждаем от груповите старания на цялата интернационална общественост ", добави Путин. в установяването на кротичък живот, превъзмогване на последствията от въоръжен спор. "
Руският водач също сподели, че Москва, Техеран и Анкара са се съгласили да подхващат спомагателни стъпки за стабилизиране на ситуацията в Идлиб.
Руският водач съобщи, че по време на тристранните диалози участниците са разискали способи за използване на руско-турския меморандум за зоната за деескалация в Идлиб.
" Ще отбележа, че иранските и турските сътрудници са подготвени да работят дружно, за дефинитивно намаляване на напрежението и да се стабилизира обстановката в Идлиб. Ние се съгласихме да предприемем спомагателни стъпки по този въпрос ", добави той.
Според Путин страните изхождат от обстоятелството, че " поддържането на прекратяването на режима на военните дейности не би трябвало да бъде в ущърб на напъните за битка с тероризма ". " Създаването на зона за деескалация в Идлиб е краткотрайна мярка. Агресивните офанзиви от страна на терористите не би трябвало да остават ненаказани ", акцентира той.

Вътрешнополитическо урегулиране

Владимир Путин съобщи също, че по време на договарянията президентите на трите страни разискаха въпроси, свързани с насърчаването на сирийския вътрешнополитически развой. " Ние се съгласихме да работим дружно, с цел да помогнем за основаването допустимо най-скоро на Конституционната комисия, която има за цел да прегледа главните аспекти на бъдещата държавна конструкция на Сирийската република ", сподели той.
Руският водач напомни, че претендентите за присъединяване в комисията " са най-вече координирани със сирийското държавно управление и опозицията; в този момент е належащо да се утвърди описът на членовете на комисията и да се изработят регламенти за главните параметри на нейното действие ".
" Успехът на политическия развой в Сирия ще спомогне за по-нататъшното нормализиране на връзките на Дамаск с арабските страни, за възобновяване на участието на републиката в Лигата на арабските страни и ще служи на ползите за подсилване на сигурността и стабилността в Близкия изток като цяло ", заключи Путин.
Руският водач благодари на президентите на Иран и Турция Хасан Роухани и Реджеп Тайип Ердоган за значимите и продуктивни договаряния. " Убеден съм, че резултатите от срещата ще допринесат за по-нататъшна продуктивна работа в полза на окончателното определяне на мир и стабилизиране на ситуацията в Сирийската арабска република, " сподели той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР