Собствениците на домашни любимци правят всичко, което могат, за да

...
Собствениците на домашни любимци правят всичко, което могат, за да
Коментари Харесай

Какви грешки допускаме с домашните любимци

Собствениците на домашни любимци вършат всичко, което могат, с цел да покажат своята обич и обвързаност към четириногите си другари. Но постоянно те не са във екстаз от нашето държание, или даже да са, не вършим най-хубавото за тях.

Ето кои са най-често допусканите грешки.

Прегръдки и целувки

Всеки път, когато минем покрай котката или кучето, искаме да ги сграбчим и да ги гушнем. За съжаление за тях това е стресова ситуация. В животинското царство подобни неща не се случват, тъй че те се чувстват объркани и напрегнати.

Опитайте да изразите любовта си по начин, който вашия домашен любимец също харесва.

Да ги будим, когато си искаме

Така както се опитвате да пазите тишина, когато някой член на семейството спи, така трябва да уважавате правото на животното да спи спокойно. Не забравяйте, че внезапните събуждания са стресиращи за домашните любимци.

Гледане в очите

Когато някой ни гледа втренчено, се чувстваме неудобно. За животното това означава, че е в опасност и трябва да се готви за борба.

Да им се караме, че ядат храната, която сме оставили

Колко пъти сте оставяли нещо вкусно на масата, само за да се приберете и да видите, че го няма. Първата реакция е да накажете малкия крадец, но първо помислете. Животните имат природни инстинкти, на които не могат да устоят. Очаквате да имат желязна самодисциплина? Прибирайте „ човешката храна “, където ѝ е мястото, пише Bright Side, цитиран от obekti.bg.

Различни думи за едно и също

„ Къде е топката? “ и „ Донеси! “ са две напълно различни неща в главата на кучето ви. Не го обърквайте. Използвайте само една команда.

Липса на движение

Животните имат нужда от физическа активност, също както и хората. Дори да е дребосък и да има сандъче за тоалетна, трябва да го водите на разходка. Липсата на физическа активност води до наднормено тегло и проблеми със ставите.

„ Няма страшно “

Животните чувстват, когато предстои „ нещо лошо “. Ако кучето или котката ви се страхуват да ги къпете, те ще започнат да се крият в момента, в който пуснете водата. Опитваме се да се разберем с тях, сякаш са хора и им казваме „ Спокойно! “, „ Няма страшно “ и други подобни. Познайте какво: те винаги ще свързват тези думи с неприятните процедури. Дръжте се както обикновено – така животното ще е по-спокойно.

Да споделяме храна

Трудно е да устоите на тъжните, молещи очи – но трябва. В повечето случаи нашата храна не е подходяща за животните. Ако искате домашният ви любимец да е здрав, най-добре е да съобразите с ветеринарния лекар каква храна е най-подходяща за него.

Едно сандъче за всички

За вас е удобно всички котки в дома ви използват една тоалетна, но не и за тях. Всяко животно има нужна от лично пространство – особено ако е котка. Определете по едно сандъче за всяка и ги разположете на различни места.

Да им крещим за всяко непокорство

Искате приятел, а не роб, нали? Четириногите ни приятели също имат чувства. Понякога те знаят, че са направили нещо, което не трябва. Понякога вие не сте задали ясно правилата. Опитайте да възпитате домашния си любимец така, че да му е напълно ясно какво е позволено и какво не. Ако крещите, ще имате до себе си объркано същество, което се страхува от вас, а едва ли това е целта ви.

Оставяме прекалено много храна

Много хора имат навика да оставят повече храна, отколкото е нужно, в случай, че домашният любимец огладнее, а те още не са се прибрали. Звучи разумно, но може да доведе до наднормено тегло и проблеми със здравето. Вашият приятел ще яде, независимо дали е гладен, или не. Попитайте ветеринарния лекар какво количество е най-подходящо.

Късно обучение

Трудно е да проявяваш постоянство и нужната доза строгост с малко кученце или коте. Винаги си мислим, че ще ги обучаваме, когато им дойде времето. Това е голяма грешка. Колкото по-рано започнете търпеливо да показвате на малкото кое е правилно и кое – погрешно, толкова по-лесно ще е за него да се научи.

Обяснявайте на момента. Ако се приберете и видите локвичка, няма смисъл да си губите времето – малкият пакостник няма да разбере защо сте ядосани, само ще се уплаши. Не забравяйте похвалите и наградите, когато направи нещо правилно – така ще има положителна асоциация с доброто поведение.

Оставяме ги за дълго сами

Мислим, че когато ни няма, домашният ни любимец ще се забавлява сам или ще спи. Това не е напълно вярно. Макар кучетата и котките да остават сами за по няколко часа, те стават нервни и тъжни. Никога не ги оставяйте сами за повече от 1 – 2 дни и се уверете, че имат всичко, което им трябва, докато ви няма. Ако няма да се прибирате през нощта, поканете роднина или приятел да остане вместо вас.

Забравяме, че техният свят се върти около нас

Точно като бебетата, домашните любимци имат нужда от внимание. Освен да ги храните и да ги водите на разходка, трябва винаги да намирате време за игри и ласки. И кучетата, и котките обичат да прекарват време с хората. Никога не забравяйте колко сте важни за вашия домашен любимец.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР