Снощи целият град-герой Севастопол моментално се събуди точно в три

...
Снощи целият град-герой Севастопол моментално се събуди точно в три
Коментари Харесай

Удар по Севастопол: ВСУ са се целели по Варшавянка с Калибри

Снощи целият град-герой Севастопол мигновено се разсъни тъкмо в три часа. За военния наблюдаващ на " Свободная Пресса ", който по стичане на събитията по това време се намираше в микрорайона на Стрелецкия залив, всичко, което се случи, изглеждаше по този начин.

От спокоен, бездънен сън ме изтръгна засилващото се ромолене на нещо доста сходно на звука на реактивен ракетен мотор, възходящ тъкмо над покрива на къщата или някъде напълно наоколо, само че откъм морето.

Веднага последваха оглушителни изстрели към няколко наши зенитни ракети. Най-вероятно от комплексите на 31-ва дивизия на Противовъздушна отбрана, които от началото на специфичната интервенция в Украйна, са сложени в случай че не тъкмо под самите ми прозорци, то напълно близо.

Оранжеви проблясъци на няколко детонации в небето мигновено изтръгнаха от тъмнината спокойно спящите прилежащи къщи, потънали в мрак. Но в прозорците съвсем на никое място нямаше светлина.

Явно за жителите на Севастопол, които безспорно бяха скочили на крайници, им беше по-удобно да следят протичащото се от личните си жилища.

И след още три-четири минути всичко утихна изцяло до сутринта. И единствено от посоката на центъра на града висок, уединен дирек от белезникав пушек постепенно се издигаше в нощното небе, ясно забележим над покривите на прилежащите пететажни здания.

Гледайки напред, ще кажем, че от един домакински прозорец в Севастопол, естествено, беше невероятно да се дефинира същинският мащаб на офанзивата против града.

Още сутринта съветското министерство на защитата заяви, че тази интервенция на украинските въоръжени сили (и най-много на техните съдружници в НАТО) е деликатно готова. И най-мащабната от всички офанзиви в Крим за цялото времетраене на продължаващата спецоперация.

В сряда вечерта общо 10 крилати ракети и три украински безпилотни катера участваха в подробно съгласуван удар от разнообразни направления по време и място. Нашата Противовъздушна отбрана смъкна седем ракети над морето.

И трите военноморски дрона на външния рейд на Севастопол бяха изпратени на дъното с огън от голямокалибрени картечници от екипажа на съветския патрулен транспортен съд „ Василий Биков “, който дежуреше на подстъпите към севастополските заливи.

Но, както следва от това известие на нашите военни, макар яростното противопоставяне на противовъздушните оръжия на флота и 31-ва дивизия на Противовъздушна отбрана, три крилати ракети въпреки всичко пробиха в Севастопол на 13 септември. И това също се случи за първи път.

Къде тъкмо се е озовал врагът? Много бързо, след към половин час, губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев се опита да изясни това в своя телеграм канал. Но той го направи небрежно, съгласно мен много необичайно.

На страницата му се появи следното пояснение:

„ Преди към 20 минути нашите врагове нападнаха Севастопол. Противовъздушна отбрана е работила. В региона на Южната бухта към този момент има пожар не в граждански обект, а по предварителна информация пожарът е породен от ракетна офанзива. Всички нужни специфични служби са на място. Пожарът е с клас 4. Моля, запазете успокоение. "

„ В не цивилен обект “ - какво е това? Значи - в армията? Никакви други варианти не са ми идвали на разум и в никакъв случай не са ми идвали. Тогава за какво е тази семантична „ мъгла “?

И още нещо: „ не на граждански обект “, по логиката на губернатора, не е ли ужасно? Не е ли това е град, основан в името на флота, живеещ в името на флота и неразривно обвързван с него от хиляди даже фамилни влакна?

Но дано отдадем тази стеснение на изключителното напрежение на обстановката освен за Развозжаев.

А в 05.31 ч. в същия телеграм канал той се опита да внесе спомагателна изясненост за протичащото се: „ Намирам се на мястото на пожар на южната площадка на Севморзавод. Всички оперативни служби работят на място, няма заплаха за цивилни обекти в града ".

" В резултат на нападението по предварителна информация са потърпевши общо 24 души, 4-ма са в приблизително тежко положение. Оказва се в цялостен размер цялата нужна помощ на потърпевшите. ”

Но какво имаме на брега на Южния залив? Най-голямото оборудване е Севморзавод, в предишното - Севастополският кораборемонтен цех на името на Серго Орджоникидзе.

На хълмовете към него, в Лазаревските казарми, издигнати по царско време, в този момент има снежнобели здания на Севастополския филиал на Московския държавен университет.

Но може би главното нещо, което представляваше необикновен интерес за Киев тази нощ, бяха кейовете на нашите дизелово-електрически подводници от клас „ Варшавянка “ с крилати ракети „ Калибър “ на борда, ситуирани тъкмо под постройките на филиала на Московския държавен университет.

В това няма никаква военна загадка: „ Варшавянките “ от 4-та обособена бригада подводници на Черноморския флот чакат тук команди за излизане в морето пред очите на всички поданици на Севастопол и гостите на града.

Те са ясно забележими от прозорците на всеки тролейбус, който се насочва от центъра на града към жп гарата и по-късно към страната на Корабелная.

Обзет от жадност за най-яростно възмездие, Киев извънредно ненавижда тези наши екипажи. Защото точно „ Варшавянка “, възползвайки се от цялостната липса на най-малко някаква лична система за противоподводна защита в Украйна, постоянно скрито си проправя път от Севастопол до самата Одеса.

Да удряте цели на вражеска територия с „ Калибри “ безусловно от упор. С минимално време за полет. Не оставяйки късмет на украинските зенитчици да подхващат свястно противопоставяне.

Нашите надводни кораби със същите крилати ракети на борда не са в положение да създадат това. Те от дълго време не са навлизали в северозападната част на Черно море заради възходящите закани от най-модерните крайбрежни противокорабни ракетни системи на съперника.

Основно – тези, които са му предадени от страните от НАТО и които към този момент унищожиха нашия гвардейски ракетен крайцер „ Москва “ преди съвсем година и половина в тези води.

В същото време, естествено, черноморските надводни моряци от дребни ракетни кораби и фрегати от Севастопол също постоянно „ калибрират “ Украйна. Но – от огромно разстояние. Почти от самите крайбрежия на Крим.

Въз основа на това излиза наяве, че „ Варшавянка “, от които имаме единствено четири на Черно море (още по една е на бойна работа в Средиземно море и в Кронщад на ремонт), са най-желаната цел за Киев през Севастопол.

Стигнаха ли ги враговете им тази нощ? Все още има спорна информация по този въпрос.

„ В резултат на поразяване от противников крилати ракети са развалени два кораба в ремонт “, заяви съветското министерство на защитата.

И ето какво оповестяват от чужбина: „ Изследователят на OSINT (Open Source Intelligence) Андерсън означи, че сутринта на 13 септември огромен десантен транспортен съд и подводница от клас КИЛО, която носи ракети " Калибър ", са основани в сухия док на Севастопол. ".

Ако е по този начин, тогава една от четирите варшавянки, намиращи се в Черно море, е била атакувана в сряда. И огромният десантен транспортен съд на Балтийския флот „ Минск “, трансфериран на Черноморския флот преди повече от година и половина, с цел да ускори опциите на Русия да нанася удари по украинските пристанища.

За през днешния ден нямаше други кораби в изсъхнал док в Южния залив, а ние не бяхме и не сме.

А по това време

Докато формалните ни управляващи доста дълго се събираха в мислите си какво и по какъв начин да разясняват, а какво е по-добре да премълчат по отношение на нещастието в Севастопол, Украйна доста бързо изпадна в въодушевен военно-политически възторг.

Така паравоенно киевско онлайн издание заяви още рано сутринта на 13 септември, че подводницата „ Ростов на Дон “ и огромният десантен транспортен съд „ Минск “ са били развалени от офанзивата.

Дали това е по този начин, ще изчакаме мнението на Министерството на защитата.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР