Снимки: Moreto.netУченици от Математическата гимназия Д-р Петър Берон във Варна,

...
Снимки: Moreto.netУченици от Математическата гимназия Д-р Петър Берон във Варна,
Коментари Харесай

Ученици разработват проект, с който ще измерват замърсяването на въздуха във Варна


Снимки: Moreto.net

Ученици от Математическата гимназия " Д-р Петър Берон " във Варна, създават план, благодарение на който ще мерят замърсяването на въздуха в града.

Проектът носи името " Зелено око " и съставлява дребен аероплан с инсталация, основана на компютърната платформа Arduino и датчици, които ще мерят 3 параметъра на замърсяването на въздуха - озон, азотен диоксид и прахови частици, описа учителят Костадин Левков пред кореспондент на Moreto.net.

Той изясни, че в летателния уред ще има камера, която ще вижда в действително време, а данните ще се обработват на момента в табличен или графичен тип и ще бъдат изпращани за разбор към съответните институции и структури.

Проектът „ Зелено око “, ще може да прави прорез във височина, като по този метод ще следи честотата на въздуха във всеки един квартал или характерна среда на морската столица, без значение от посоката напразно.

„ Трябва да се означи, че до момента във Варна не е имало сходна измервателна инсталация, която да следи дали въздухът е чист “, означи бъдещият десетокласник Асен, който желае да се развива в областта на софтуерното инженерство.

Учениците, които са част от Младежката галактическа лаборатория, която работи към Математическата гимназия, не престават традициите на образователното заведение, да взе участие в разнообразни интернационалните състезания.

Тяхната упоритост е да завършат своя план и на пролет да вземат участие с него в 4 влиятелни състезанието, измежду които в Московския държавен университет и в Националния конкурс на Румъния за нови технологии и внедряване в галактическата техника.

„ В учебно заведение не ни учат да работим в екип, там всеки работи самичък за себе си. Всички тук сме се събрали да работим дружно за една обща цел - да се развиваме и по-късно да учим висше обучение “, показа Сияна, която тази година ще е 11 клас и мечтае да учи Авиационно инженерство.

Младежите прекарват своите извънкласни действия съвсем всеки уикенд в офиса на ВарнаЛаб, който също подкрепя плана и дава гратис пространство на хора с общи ползи в разнообразни области, които да поддържат връзка и да обменят взаимно хрумвания.

„ Не е основан механизъм, който да подкрепя младите и умни хора, които желаят да работят в региона на галактическите технологии “, съобщи Левков. Въпреки компликациите, учителят продължава да стимулира своите възпитаници, като ги похвали, че те сами се провеждат и работят дружно.

Младите запалянковци са отворени и към други планове, които да създават, взаимно с някоя профилирана компания или организация и взаимно да обменят своя опит и хрумвания.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР