снимки Live.Varna.bgМакар и без традиционната официална церемония, Варна отбеляза 142

...
снимки Live.Varna.bgМакар и без традиционната официална церемония, Варна отбеляза 142
Коментари Харесай

Иван Портних откри паметник на прочутия кмет на Варна Михаил Колони

снимки Live.Varna.bg

Макар и без обичайна публична гала, Варна означи 142 години от Освобождението си от Османско робство. Това стана мотив за откриването на нов монумент и паметна плоча на исторически персони, надълбоко свързани с града.

Кметът Иван Портних, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, регионалния шеф Стоян Пасев, командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, генералния консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, а също и жители и организации сервираха венци на паметника на съветските освободители в двора на Духовно-просветния център „ Свети Архангел Михаил ”.



Барелеф на известната лечителка и акушерка Баба Рада, дело на скулптора проф. Пламен Братанов, бе открит на едноименната варнеска улица. Това е първият женски облик от поредицата паметни плочи във Варна, които се основават по самодейност на Община Варна, за възобновление на историческата памет.



Баба Рада - Рада Кирчева (1808 - 1868 г.) е била видна общественичка, уважавана от своите съграждани. По време на руско-турската война от 1828-1829 година, когато Варна е била обсадена от съветските войски, Баба Рада съумява да ги осведоми за разположението на турските елементи в града. Така съумява да избави от заличаване българските махали. Рада научава занаята на бабуването (акушерството) в Бесарабия. След връщането си във Варна, тя стартира да акушерства и с годините печели признанието на своите съграждани.

Днес публично бе открита и паметникът на кмета Михаил Колони, управлявал Варна в интервала 1881 - 1885 година и 1890-1893 година Автор на творбата е Живко Дончев.



Като един от първостроителите на модерна Варна, Михаил Колони остава в историята на морската столица с редица начинания, свързани с облагородяване на градската среда – построяването на канализация, павиране на улиците, създаване на морските бани и на Приморския парк, строителство на родилен дом, общинска болница и учебно заведение „ Св Климент “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР